În contextul Zilei Culturii Naţionale, numeroase instituţii de cultură şi de învăţământ din România au organizat mai multe evenimente dedicate împlinirii a 170 de ani de la naşterea „Luceafărului“ poeziei româneşti.
Un astfel de eveniment cultural, menit să omagieze personalitatea poetului naţional Mihai Eminescu, a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Manifestarea de astăzi s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi a debutat în capela Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, unde elevii şi cadrele didactice au participat la slujba de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.
După slujba de pomenire săvârşită de ierarhul Dunării de Jos, tinerii seminarişti de la clasele primare, au prezentat un program cultural-educaţional dedicat marelui poet român, în care au intonat cântece şi au recitat poezii eminesciene cu referire la Dumnezeu, rugăciune, copilărie şi frumuseţile naturii.
Evenimentul a continuat în Sala „Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului eparhial, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre viaţa poetului naţional şi a prezentat repere importante din opera geniului literaturii româneşti, reliefând dragostea acestuia faţă de popor, de patrie, de limbă şi de credinţa în Dumnezeu.
Toţi cei prezenţi au avut privilegiul de a asculta, într-o înregistrare de excepţie a marelui actor Dorel Vişan, câteva din poeziile eminesciene reprezentative.
În continuare, invitaţii speciali ai evenimentului, domnul profesor Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“ şi domnul profesor Viorel Coman de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila, în cuvinte alese, l-au omagiat pe poetului naţional Mihai Eminescu, făcând cu acest prilej şi o pledoarie pentru lectură.
În semn de apreciere pentru activitatea şcolii andreene şi pentru studiul operei lui Eminescu în rândul tinerilor, domnul profesor Viorel Coman a oferit bibliotecii Seminarului Teologic „Sf. Andrei“ din Galaţi patru exemplare ale volumului „Pe trepte“ scris de domnia sa şi apărut în urmă cu trei luni la Editura „Istros“ din Brăila.
De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a propus distinşilor invitaţi şi auditoriului din sală, organizarea unui cenaclu literar pentru aprofundarea operelor marilor poeţi naţionali cu participarea profesorilor de religie şi de limba română şi a tinerilor liceeni din judeţele Galaţi şi Brăila.
Întâlnirea de astăzi, aşa cum a spus Părintele Arhiepiscop, a fost o lecţie deschisă de limba şi literatura română în care toţi cei prezenţi au putut să se bucure de ceea ce Mihai Eminescu a oferit culturii naţionale şi universale.
Galaţiul este oraşul de la Dunăre unde se află prima statuie din România a poetului naţional, dezvelirea acesteia având loc la 16 octombrie 1911.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact