În fiecare an, la data de 17 ianuarie când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, creştinii parohiei gălăţene din cartierul Micro 21 care-l au ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare.
Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare și a continuat a doua zi prin săvârşirea sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica cea mică a comunităţii, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care au participat la slujbă.
În prezent, potrivit nevoile pastorale şi liturgice ale enoriaşilor din această parte a oraşului de la Dunăre, se construieşte o nouă biserică din cărămidă, de dimensiuni mai mari, care în prezent a ajuns la stadiul de finisaje interioare şi exterioare.
La momentul liturgic cuvenit, Chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Aceşti copii sunt asistaţi în cadrul ”Centrului de zi pentru copii defavorizaţi Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din cadrul parohiei, unde, după programul şcolar zilnic îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa curată şi învăţăturile Sfântului Antonie cel Mare, un ascet reprezentativ pentru duhul vieţii călugăreşti.
La final, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru ctitorii dar şi pentru vrednicii de pomenire ierarhi Chesarie Păunescu al Dunării de Jos şi Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre.
După tradiţie, preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pe care le-au oferit credincioşilor prezenţi.
La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi ceilalţi preoţi slujitori.
În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mers la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi acolo unde, după Taina Sfântului Maslu, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru strălucitul ierarh, om de cultură şi personalitate proeminentă a Bisericii Ortodoxe Române, neuitatul Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului şi pentru evlaviosul ierarh cu viaţă sfântă, Preasfinţitul Părinte Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, la împlinirea a 132 de ani de la naşterea sa.
La slujbele din Catedrală au participat slujitori şi angajaţi mireni din administraţia eparhială, studenţi teologi, precum şi numeroşi credincioşi.
La final, Părintele Arhiepiscop a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evocat chipurile celor doi mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, evidenţiind totodată aportul deosebit al acestora la viaţa bisericească: liturgică, culturală, educaţională, social-misionară şi edilitară.
Centrul de zi pentru copii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ din Galaţi
În anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.
Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.
În prezent aici, 50 de copii selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, primesc pe lângă o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor pentru acasă.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact