Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua de 24 ianuarie reprezintă pentru toți românii, din țară și de peste hotare, o sărbătoare națională, având o dublă importanță: istorică și religioasă. Din punct de vedere istoric, ziua de 24 ianuarie, reprezinta data când principateleromâne, Moldova și Țar aRomânească, s-au unit sub conducerea aceluiași domnitor Alexandru Ioan Cuza.

Plămada, frământătura, scânteia acestui ideal al unității a pornit și din localitatea Mânjina, cum era denumită atunci comun aCostache Negri, unde marele scriitor și om politic, Costache Negri, împreună cu marii oameni de cultură și pașoptisti: Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica, puneau la cale realizarea acestui ideal, al unității, efortul lor concretizându-se la data de24 ianuarie 1859.

În comuna Costache Negri, lângă Consiliul Local, se găsește Casa memorială ,,Costache Negri“, construită în stilul unei case țărănești, cu două cerdace pe stâlpi de lemn și deschisă publiculuila data de 2 iunie 1968. În urma deteriorărilor provocate de inundația din data de 11 septembrie 2013, această casă a intrat într-un amplu proces de refacere și înnoire.

Astăzi, la împlinirea a 161 de ani de la Unirea de bază, în parohia Costache Negri, din județul Galați, s-au desfășurat o serie de activități liturgice și cultural-artistice dedicate momentului aniversar.

La eveniment au participat preoți, oficialități locale, profesori, oameni de cultură, elevi și numeroși credincioși.

Dimineața,la biserica parohială,a fost săvârșită Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, iar la Casa memorialā ,,Costache Negri“, părintele protoiereu de Covurlui, preotul paroh și preoţi din parohiile apropiate au oficiat slujba parastasuluipentru toți oamenii de cultură și politici care au înfăptuit această unire.

Dupăalocuțiunile despre importanța religioasă și duhovnicească a acestei sărbători, rostit de părintele protoiereu, a urmat un program de cântece patriotice și poezii specifice acestei zile, susținut de elevii de la Școala ,,Elena Negri” din localitate, un grup de elevi din parohia Suhurlui, precum și un grup de credincioși din parohie.

La final, în curtea Casei memoriale, toți cei prezenți s-au prins într-o mare și frumoasă Horă a Unirii.

Pr. Rareș Bucur

Pr. Ionuţ Mihai

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook