În fiecare an, la data de 25 ianuarie, când Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Grigorie Teologul, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor îşi sărbătoreşte hramul.
Programul liturgic şi misionar a început în seara zilei de 24 ianuarie când a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Grigorie Teologul la care au participat împreună cu soborul slujitor și foarte mulți credincioşi.
În ziua hramului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconia oficiat Sfânta Liturghie în noul locaş de cult al parohiei.
La slujbă au participat câteva sute de credincioşi din parohie, dar şi numeroşi elevide la Şcoala Gimnazială nr. 11 „Mihail Sadoveanu“ din Galaţi, care, la momentul cuvenit au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
La chinonic, un tânăr de numai 12 ani din municipiul Galați, cu o voce plină de sensibilitate a interpretat pricesne și cântece închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţăturăîn care a vorbit despre viaţa Sfântului Grigorie Teologul, evidenţiindtotodată calităţile deosebite care îl fac pe acesta un mare dascăl pentru întreaga umanitate, un mare ierarh şi un sfânt a cărui viaţă este mereu actuală.
„Sfântul Grigorie, vorbitorul de Dumnezeu, teologul în adevăratulsens al cuvântului, ne-a spus, așa cum ne învață Biserica, că în fiecare om al lui Dumnezeu trăiește și vorbește Dumnezeu.
În Sfântul Grigorie trăiește veșnic Dumnezeu Cel Veșnic, iar învățăturile teologice, viața ascetică, prietenia și, mai ales, respectul lui față de mama sa Nona și de tatăl său, episcopul Grigorie, face din el o icoană pe care trebuie să o așezăm în toate casele familiilor creștine. Modul în care a crescut el și a învățat ca toată cultura dobândită să o ducă la Dumnezeu și de la Dumnezeu să o răspândească în sufletele noastre, ne arată de ce el a ajuns în adâncurile duhului și i s-au dat și frumusețile cuvântului.
Mai presus de toate, la Sfântul Grigorie trebuie să admirăm viața lui în permanentă legătură cu Dumnezeu și disponibilitatea sa pentru rugăciune și contemplație, precum și iubire pentru mărturisirea dreptei credințe în familie, în Biserică și în lume. Toate acestea le-a primit de la mama sa Nona, despre care scrie și spune că întotdeauna mama lui vorbea cu Dumnezeu lăsând să-i zboare mintea ei de pe pământ până în înaltul Cerului, așa cum și Sfântul Grigorie a coborât înaltul Cerului în adâncul inimilor tuturor creștinilor, precum vedem și aici în parohia noastră ocrotită de Sfântul Grigorie prin lucrarea preoților, a credincioșilor, a tinerilor și a familiei creștine“, a spus ierarhul Dunării de Jos.
De asemenea, ierarhul a felicitat preoţii slujitori, Consiliul şi Comitetul Parohial, precum şi pe toţi cei care au participat şi au sprijinit zidirea unui nou sfânt lăcaş al parohiei, oferindu-le celor prezenți la biserică iconițe cu chipul Sfântului Grigorie Teologul.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească, parohia pregătind în acest scop 400 de pachete cu alimente.
Tot astăzi, parohia ”Sfântul Grigorie Teologul” a oferit masa de prânz celor 50 de copii din cadrul Centrului de Plasament „Ion Creangă“ din municipiul Galați.
***
Parohia „Sfântul Grigorie Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie.
În anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele.
În prezent lucrări de finisare exterioară sunt finalizate, iar în interior, locaşul de cult este pregătit pentru pictură.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact