Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din cartierul gălăţean Mazepa II şi-a cinstit astăzi ocrotitorii spirituali.

În ajunul sărbătorii, la ceas de seară, foarte mulți credincioși au participat la slujba Vecerniei cu Litie şi la Acatistul Sfinților Trei Ierarhi, săvârșite de un mare sobor de preoți din municipiul Galați.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, între aceștia și profesori din cadrul Departamentului Teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați, în prezenţa numeroșilor credincioşi, atât din municipiul Galaţi, cât şi din împrejurimi.

La slujbă au participat şi elevi de la Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi, precum şi tineri voluntari implicaţi în activităţile educaţional-catehetice şi social-misionare ale parohiei, care, la momentul chinonicului au susţinut un program de cântece şi poezii dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi.

De asemenea, la sărbătoarea ”sfinţilor mari dascăli ai lumii şi ierarhi” au mai participat şi un grup de copii de la parohia Titcov, situată în Insula Mare a Brăilei şi înfrăţită cu parohia gălăţeană de peste 13 ani.

În omilia rostită la sărbătoarea bisericii, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa alesă a celor trei sfinţi cinstiţi astăzi şi despre modul frumos şi actual în care această parohie ce îi are ca ocrotitori a înţeles să transpună în fapte învăţăturile lor, devenind o mare familie, în care, atât cei tineri, cât cei mai în vârstă sunt prezenți în programele educaționale, culturale și social-filantropice desfășurate cu implicare de preoții acestei parohii.

„Viața și mesajul Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan ne bucură că nu sunt la timpul trecut, iar prezența lor efectivă nu este doar în secolul 4, ci iată că și astăzi am simțit aievea, că Sfântul Ioan Gură de Aur a slujit Liturghia sa, împreună cu Sfântul Vasile și Sfântul Grigorie, iar aceasta s-a văzut în actualizarea copilăriei lor prin copiii mulți care s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au prezentat programe misionare și culturale foarte frumoase“ a spus ierarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, în cadrul programului parohial „O şansă pentru tinerii noştri!“, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a binecuvântat şi a oferit diplome, cărţi de zidire sufletească, icoane, premii în bani și alte daruri unui număr de 10 elevi, cu rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite olimpiade şi concursuri.

Întrucât Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos“ din Galați îi are ca ocrotitori spirituali tot pe Sfinții Trei Ierarhi, cadrele didactice ale acestei facultăți gălățene au participat la slujbă, pentru a fi în comuniune și în sărbătoare cu slujitorii și credincioșii acestei parohii.

La inițiativa Arhipăstorului Dunării de Jos, în toate bisericile din municipiul Galați a fost realizată astăzi, după Sfânta Liturghie, o colectă pentru ajutorarea tânărului liceean Ionuţ Tudorie, în vârstă de 17 ani din Galaţi, diagnosticat cu o formă rară şi agresivă de cancer.  

La final, chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de pomenire pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş, dar și pentru alți credincioși din parohie trecuţi la cele veşnice şi a binecuvântat agapa frăţească, pentru care parohia a pregătit peste 500 de pachete cu alimente.

Toate programele educaţionale şi social-filantropice desfăşurate în săptămâna premergătoare hramului au beneficiat de sprijinul nemijlocit şi implicarea efectivă a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, a voluntarilor și bunilor credincioși.

Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una din cele mai dinamice parohii gălăţene, implicate atât în programe educaţionale pentru tineri şi împreună cu tinerii, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către cele mai defavorizate categorii sociale.

***

Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această zonă a urbei, este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook