Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La numai o zi după ce Mântuitorul nostru Iisus Hristos a binevoit a se boteza în râul Iordan, chiar de către Ioan, Înaintemergătorul Său, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

În acest context liturgic, astăzi, 7 ianuarie 2021, biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din cartierul Micro 21 al oraşului Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual.

La această zi de bucurie pentru parohia gălăţeană, în mijlocul slujitorilor și credincioșilor a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârșit slujba Sfintei Liturghiila altarul de vară.

Curtea generoasă a acestei biserici a fost plină de credincioşii veniţi cu credinţă şi evlavie să-l cinstească pe Sfântul Ioan, cel numit „înger în trup“.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața aleasă a celui care a pregătit calea Mântuitorului Iisus Hristos și despre îndemnul la pocăință pe care Sfântul Ioan Botezătorul l-a făcut conaționalilor săi, dar și nouă celor de astăzi.

De asemenea, în contextul anului 2021, proclamat drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României, ierarhul Dunării de Jos a precizat că avem şansa în acest an de a spori rugăciunile pentru românii noştri credincioşi şi harnici plecaţi peste hotarele ţării şi a ne arăta recunoştinţa şi iubirea faţă de aceştia.

Chiriarhul a mai arătat că,pe parcursul acestui an,în Patriarhia Română sunt comemoraţi semenii noştri adormiţi în Domnul şi este evidenţiată valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

„Darurile Botezului Domnului nostru Iisus Hristos revărsate asupra tuturor creştinilor se odihnesc acum sufleteşte aici lângă Dunăre - Iordanul României, la o parohie atât de importantă aleasă pentru a fi ocrotită cereşte de Botezătorul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.

În primul rând, Sfântul Ioan Botezătorul ni s-a descoperit astăzi ca profetul răstignirii Mântuitorului pentru iertarea păcatelor noastre, dar şi Pogorârii Duhului Sfânt pentru a primi Botezul.

Din darurile acestui mare sfânt sunt trei sfinte lăcaşuri cu trei altare, între care şi măreaţa biserică căreia, an de an, Sfântul Ioan Botezătorul, slujitorii vrednici şi poporul atât de evlavios îi adaugă părţi până la desăvârşirea ei pentru sfinţire.

Totodată, evlaviosul popor de la această parohie ne-a ajutat astăzi să începem într-un fel comemorarea celor adormiţi prin pomenirea lor şi, în acelaşi timp, împreună cu slujitorii şi credincioşii, evaluarea şi liturgică, sufletească, dar şi culturală a mormintelor – cealaltă locuinţă în drumul nostru spre veşnicie.

Nu uităm însăcă bisericile vii ale Sfântului Ioan Botezătorul sunt cei mulţi care au primit la botez numele Sfântului Ioana Botezătorul, marelui profet, dascăl al pocăinţei şi ajutător al nostru al tuturor pentru a-L găsi pe Domnul“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşită slujba de pomenire pentru ctitorii și credincioșii din parohie trecuți la cele veșnice şi i-a stropit cu Agheasmă Mare pe toţi cei prezenţi la biserică.

La final, arhipăstorul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările de zidire și de amenajare efectuate în ultima perioadă de timp la biserica mare a acestei parohii.

Începând cu anul 1997, în parohia „Sf. Ioan Botezătorul“, se construieşte o nouă biserică, mult mai încăpătoare, care poate sluji mai bine nevoilor pastorale ale acestei comunităţi. Biserica este ridicată în întregime, în prezent efectuându-se lucrăride finisare la exterior.

Paraclisul de la demisolul bisericii care îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfântul Ierarh Nectarie şi pe Sfântul Ierarh Dosoftei este finalizat, în acesta slujindu-se în prezent Sfânta Liturghie în duminici şi sărbători.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook