Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 31-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galaţi.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul de la Dunăre, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Luca în care este relatată vindecarea orbului din Ierihon.

În omilia adresată credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a evidențiat iubirea Mântuitorul nostru Iisus Hristos manifestată în mila față de un om sărman și bolnav, dar și credința neîndoielnică a acestui om nefericit.

Părintele Arhiepiscop a vorbit și despre vederea spirituală, care este o vederea interioară profundă care ne conduce la luminarea vieţii noastre din Lumina lui Hristos.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a amintit credincioşilor de semnificaţia aparte pe care o are istoricul moment al Unirii Principatelor Române, înfăpuit în urmă cu 162 de ani, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.

După Sfânta Liturghie, arhipăstorul Dunării de Jos a oficiat slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea actului fundamental prin care s-au pus bazele statului național unitar roman, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

De la Catedrala Arhiepiscopală, chiriarhul Dunării de Jos a mers la biserica „Vovidenia“ din municipiul Galaţi, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului.

Aici, ierarhul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale, a oamenilor de cultură, a elevilor de la câteva licee gălăţene şi a numeroşi credincioşi a săvârşit slujba deTe Deum şi Parastasul pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

La eveniment au fost prezenţi şi membrii Asociaţiei „Danubiana“ Galaţi, îmbrăcaţi în costume de epocă, cu piese importante din uniforma de diplomat, uniforma militară, arme şi decoraţii, toate acestea amintindu-ne de cei 7 ani de domnie ai lui Alexandru Ioan Cuza.

Manifestările de la Galaţi dedicate acestei zile s-au încheiat la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu depunerea de flori la statuia domnitorului.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook