În după-amiaza zilei de 25 ianuarie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, a fost organizat un Simpozion comemorativ dedicat istoricul gălăţean Paul Păltănea, la împlinirea a 14 ani de la trecerea sa la cele veşnice.
La evenimentul cultural de excepţie, a participat şi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, precum şi istorici, oameni de cultură, profesori, preoţi, studenţi şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ şi de la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi.
În deschiderea manifestării culturale, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa şi teologia Sfântului Grigorie Teologul, prăznuit ieri, şi a prezentat aspecte importante din contibuţia ştiinţifică deosebit de valoroasă la istoria bisericească din judeţul Galaţi a remarcabilului cercetător şi istoric Paul Păltănea.
În cadrul simpozionului, invitaţii au prezentat comunicări cu referire la personalitatea celui comemorat, opera şi contribuţia acestuia la cunoaşterea, receptarea şi promovarea istoriei gălăţene.
Toate materiale prezentate în cadrul evenimentului se vor reuni într-un volum colectiv ce va fi publicat la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ca un omagiu adus istoricului Paul Păltănea care, vreme de peste două decenii, a fost colaborator constant, prin publicaţii, în cadrul proiectelor editoriale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În partea a doua a manifestării evocative a fost prezentat un film documentar în care regretatul istoric le vorbeşte elevilor de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, în calitate de absolvent al acestei prestigioase unităţi de învăţământ.
Seara s-a încheiat în biserica parohială cu oficierea unui Parastas pentru istoricul Paul Păltănea.
***
Paul Păltănea (n. 25 iunie 1924, București – d. 25 ianuarie 2008, Galați) a fost un istoric român, cunoscut ca un remarcabil cercetător, autor de lucrări științifice, doctor în istorie, premiat al Academiei Române și membru al Academiei Internaționale de Genealogie de la Paris, este autorul Istoriei orașului Galați de la origini până la 1918, lucrare monumentală apreciată ca una dintre cele mai bune monografii scrise în România.
A fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Galaţi, iar Muzeul Judeţean de Istorie din Galaţi îi poartă numele în titulatura sa din anul 2014, precum şi filiala 2 a Bibiliotecii „V. A. Urechea“.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact