La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ dinBrăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din acest municipiu.
După Sfânta Liturghie şi cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.
De la Catedrala „Naşterea Domnului“, chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu clerul şi credincioşii brăileni, în dangăt de clopote şi precedaţi de fanfara militară a Garnizoanei Brăila, au pornit, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării.
Aici, pe un podium special amenajat, ierarhul locului a oficiat slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.
Anul acesta la Brăila,cinci brăileni cu vârste cuprinse între 26 şi 47 de ani s-au aruncat în apele Dunării după cruce.
În continuare, ierarhul Dunării de Jos a mers în orașul de reședință, Galați, la biserica medievală „Precista“ din apropierea celui mai mare fluviu al țării, unde a săvârșit slujba de sfințire a apei în prezența unui sobor de preoți și diaconi, a autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a credincioșilor.
După slujba Aghesmei Mari, Părintele Arhiepiscop a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Praznicul Botezului Domnului şi a tâlcuit rugăciunile întocmite de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului din secolul VII.
Înaltpreasfinţia Sa a arătata că Stăpânul se pleacă astăzi în faţa robului pentru a ne elibera de propria robie care este mai grea decât toate robiile posibile.
„Rugăciunea în lumina învăţăturii Mântuitorului ne eliberează persoana umană de pericolul egoismului atotprezent şi aducător de dezbinări între suflet şi trup, între fiu şi părintele lui, între soţ şi soţie, între tânăr şi vârstnic. Ce aduce Mântuitorul nou? Aduce deodată pe Tatăl şi pe Duhul Sfânt de care nu se desparte niciodată. Nici Tatăl nu se desparte de Fiul şi Duhul Sfânt şi nici Duhul Sfânt nu se desparte nicio clipă de Fiul şi de Tatăl. Şi ne-a învăţat să conjugăm verbul la plural,să avem toţi oamenii în suflet, să avem inima încăpătoare pentru toţi, să fim cu toţii una. [...]
Sărbătoarea Bobotezei poate fi una din cele mai înţelepte întâlniri pentru a înţelege că este nevoie ca firea apei să se sfinţească, iar când vom respecta cu sfinţenie Dunărea, aceasta se va şi purifica, se va şi curăţi şi pe ea vor pluti vapoarele păcii şi va veni tot belşugul, căci oraşul este făcut de Dunăre“,a spus ierarhul Dunării de Jos.
Indemnul de astăzi al Arhipăstorului de la Galaţi a fost de a privi spre înălţime, fie că suntem de la Dunărea de Jos, fie că suntem din altă parte a lumii, să avem inimile sus către Domnul Hristos şi să credem că este posibilă refacerea firii noastre prin credinţă, educaţie, respect, omenie şi filantropie.
Chiriarhul Dunării de Jos a amintit celor prezenţi şi despre frumoasele şi necesarele programe desfăşurate în anul dedicat pastoraţiei persoanelor vârstnice în Patriarhia Română.
De la biserica fortificată „Precista“, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn, după care au sărit să o prindă4 tineri gălăţeni.
Anul acesta, în sunetul vaselor fluviale, al muzicii militare și al salvelor de pușcă, crucea a fost scoasă din apele fluviului de către un marinar în vârstă de 24 de ani.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându-i și oferindu-le daruri.
În această zi de mare sărbătoare, în cele două municipii mari ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, credincioşii au primitdin partea slujitorilor şi a voluntarilor parohiali peste 100.000 de sticle cu Agheasmă Mare, pregătite special pentru această zi de mare sărbătoare.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact