În ziua de pomenire a Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul slujitorilor și credincioșilor din parohia ce-l are ca ocrotitor spiritual pe Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.
În această zi de sărbătoare şi de bucurie pentru parohia gălăţeană din cartierele Micro 21 şi Micro 19, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica mare a acestei parohii.
La slujba arhierească au participat slujitorii parohiei şi numeroşi credincioşi veniţi cu credinţă şi evlavie să-l cinstească pe Sfântul Ioan, cel numit „înger în trup“.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața Sfântului Ioan Botezătorul, evidenţiind misiunea de martor şi mărturisitor al dumnezeirii Mântuitorului pe care a îndeplinit-o cel mai mare om născut din femeie.
Înaltpreasfinţia Sa a arătat că Sfântul Ioan Botezătorul i-a mustrat pe cei neduhovnicești și i-a avertizat că vor fi pedepsiți pentru fățărnicia, lăcomia, viclenia și lipsa lor de iubire.
De asemenea, ierarhul locului a arătat că lucrarea omenească prin care este pusă în evidență persoana proprie și are în vedere cele materiale este trecătoare, iar lucrarea duhovnicească din Biserică în care lăsăm să lucreze Duhul Sfânt are valoare veșnică, întrucât prin aceasta se realizează sfințirea noastră.
Totodată, Părintele Arhiepiscop a precizat că prin cele şapte sinoade ecumenice a fost statornicită învățătura de credință pe care o mărturisim toți cei credincioși spre Slava lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor noastre.
În contextul anului 2023, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice“ și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)“, ierarhul Dunării de Jos a arătat că în acest an avem şansa de a continua rugăciunea şi de a implementa programe social-filantropice pentru „tinerii de vârsta a treia“.
Chiriarhul Dunării de Jos a apreciat activitatea pastoral-misionară desfășurată în această parohie şi i-a îndemnat pe cei ce susţin cântarea la strană să intensifice această lucrare implicând atât tinerii, cât şi persoanele vârstnice din comunitate parohială.
În continuare, Înaltpreasfinţia Sa i-a stropit cu Agheasmă Mare pe toţiceiprezenţi la biserică şia săvârşită, la demisolul locaşului de cult,o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra clerului şi credincioşilor şi Parastasul pentru ctitorii și dreptmăritorii creştini din parohie trecuți la cele veșnice.
Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din municipiul Galaţi a fost înfiinţată, prin Decizia chiriarhală nr. 239 din anul 1990, iar din anul 1997, în această parohie s-a început construcţia unei noi biserici, mult mai încăpătoare decât cea construită în perioada 1991-1993, care să poată sluji mai bine nevoilor pastorale ale acestei comunităţi.
În prezent, după mai bine de 25 de ani de eforturis-a reușit construirea acestui frumos şi măreţ locaş de cult, binecuvântat pentru slujire de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în data de 23 decembrie 2021, când i-a fost oferit şi al doilea hram închinat Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.
Biserica are la demisol amenajat şi un paraclis, ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie şi Sfântul Ierarh Dosoftei.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact