În ajunul praznicului Botezului Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, după slujba Ceasurilor Împărăteşti, a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.
În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Aghesmei Mari.
La slujbă, împreună cu ierarhul Dunării de Jos şi clerul catedralei au fost prezenţi credincioşi din municipiul Galaţi care au dorit să participe în această zi de post la rânduiala specială din ziua premergătoare praznicului împărătesc al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos.
După slujba Aghesmei Mari, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat prin stropirea cu această apă sfinţită pe toţi credincioşii prezenţi şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre însemnătatea Bobotezei în viaţa creştinilor, evidenţiind rostul şi folosul ajunării care trebuie să fie, mai întâi de toate o pregătire reală pentru sărbătoarea de mâine.
Totodată, ierarhul locului a anunţat şi programul evenimentelor liturgice prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, care se vor desfășura în conformitate cu rânduielile tipiconale.
În continuare, Părintele Arhiepiscop împreună cu preoţii şi diaconii catedralei au pus Agheasma Mare în sticlele pregătite special, după care acestea au fost oferite credincioşilor prezenţi, atât pentru ei înşişi, cât şi pentru cei cunoscuţi ai lor care nu se pot deplasa sau pentru cei aflaţi în suferinţă, în boli şi în alte încercări.
La final, clericii Catedralei arhiepiscopale, au mers, după tradiţie, în procesiune cu Agheasma Mare și icoana praznicului Botezului Domnului la Reședința arhiepiscopală, unde au fost întâmpinați de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi toţi au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale prin stropirea cu Agheasmă Mare.
De asemenea, pe parcursul acestor zile de sărbătoare, credincioşii din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, pot merge la bisericile de care aparţin pentru a primi Agheasma Mare, având în vedere că peste 150.000 de sticle au fost pregătite cu mare grijă de preoții şi voluntarii parohiali, spre a aduce binecuvântare, bucurie, înnoirea şi sfinţire atât sufletelor cât şi trupurilor noastre.
Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, fiind și un prilej de reculegere duhovnicească înaintea marelui praznic al Botezului Domnului.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact