În contextul Zilei Culturii Naţionale, numeroase instituţii de cultură şi de învăţământ din România organizează în aceste zile evenimente dedicate împlinirii a 174 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.
Un astfel de eveniment cultural-educaţional şi artistic, menit să omagieze personalitatea „Luceafărului“ poeziei româneşti a fost organizat astăzi, 15 ianuarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de profesorii şi elevii de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi.
Manifestarea a debuta în capela Seminarului gălăţean cu oficierea Sfintei Liturghii de către preotul slujitor al acestui locaş de cult.
În mijlocul profesorilor şi copiilor de la această şcoală s-a aflat chiriarhul Dunării de Jos care a săvârşit, după Sfânta Liturghie, o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu în viaţa tinerilor şi Parastasul pentru poetul Mihai Eminescu.
În cuvântul adresat cu acest prilej, ierarhul locului a prezentat repere importante din opera vastă a geniului literaturii româneşti, reliefând dragostea acestuia faţă de popor, de patrie, de limbă şi de credinţa în Dumnezeu.
Evenimentul a continuat tot în locaşul de cult un program cultural-educativ dedicat marelui poet român, în care tinerii seminarişti de la clasele primare, gimnaziale şi liceale au intonat cântece şi au recitat poezii eminesciene cu referire la Dumnezeu, rugăciune, copilărie şi frumuseţile naturii.
În cadrul evenimentului a fost prezentată broşura intitulată „Eminescu – Luceafărul din inima şcolarilor“, apărută zilele acestea la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în care sunt curpinse impresii şi gânduri ale elevilor seminarişti despre „poetul nepereche“.
Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit cadrelor didactice pentru deosebita organizare, precum şi elevilor pentru implicarea activă şi dragostea arătată faţă de cultura naţională.
La final, copiii au primit din partea Părintelui Arhiepiscop cărţi şi dulciuri.
În oraşul Galaţi se află prima statuie din România a poetului naţional, dezvelirea acesteia având loc la data de 16 octombrie 1911.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact