La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi din acest municipiu de la Dunăre.
După Sfânta Liturghie şi cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde i-a binecuvântat cu agheasmă pe toţi credincioşii prezenţi.
De la Catedrala ”Naşterea Domnului”, chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu clerul şi credincioşii brăileni, în dangăt de clopote şi precedaţi de fanfara militară a Garnizoanei Brăila, au pornit către faleza Dunării pe principala arteră de circulaţie a oraşului, Calea Călăraşilor.
Aici, pe un podium special amenajat, ierarhul locului a oficiat slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.
Anul acesta la Brăila, şase brăileni s-au aruncat după cruce în apele Dunării.
În continuare, ierarhul Dunării de Jos a mers în oraşul de reședință, Galați, la biserica medievală ”Precista” din apropierea celui mai mare fluviu al țării, unde a săvârșit Sfinţirea cea mare a apei în prezența unui sobor de preoți și diaconi, a autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a credincioșilor.
După slujba Aghesmei Mari, Arhipăstorul Dunării de Jos a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre bucuria de a fi creştin indiferent de vremurile prin care trecem şi a evidenţiat sensurile duhovniceşti ale Botezului Domnului.
Părintele Arhiepiscop Casian le-a mulţumit la final autorităților care au sprijinit organizarea evenimentului de astăzi, dar şi tuturor celor care s-au implicat în ajutorarea semenilor noştri greu încercaţi de inundaţiile din Câmpia Covurluiului.
De la biserica fortificată ”Precista”, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn, după care au sărit să o prindă 15 tineri gălăţeni.
Anul acesta, în sunetul vaselor fluviale, al muzicii militare și al salvelor de pușcă, crucea a fost scoasă din apele fluviului de către un temerar de 39 de ani.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându-i și oferindu-le daruri.
În această zi de mare sărbătoare, în cele două municipii mari ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, credincioşii au primit din partea slujitorilor şi a voluntarilor parohiali peste 150.000 de sticle cu Agheasmă Mare, pregătite special pentru această zi de mare sărbătoare, dar şi posibilitatea de a lua fiecare Agheasma Mare în propriile vase.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact