Pomenirea Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, reprezintă an de an pentru clericii şi credincioşii din Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din cartierul gălăţean Mazepa II, prilej de mare bucurie duhovnicească şi binecuvântare, întrucât îşi cinstesc ocrotitorii spirituali ai bisericii lor.
Astăzi, 30 ianuarie 2025, în ziua hramului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica acestei comunităţi parohiale din centrul oraşului Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor veniţi în număr mare pentru a se ruga celor trei sfinţi luminători ai creştinătăţii.
La slujbă au participat oameni de cultură, profesori şi alţi ostenitori care sprijină activităţile desfăşurate cu mută implicare în această parohie, dar şi elevi de la câteva şcoli din municipiul Galaţi cu care parohia are încheiate parteneriate pentru organizarea şi desfăşurarea de programe educaționale, culturale și social-filantropice.
Ierarhul Dunării de Jos a vorbit în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi despre viaţa aleasă, activitatea deosebită şi moştenirea valoroasă lăsată creştinilor de Sfinţii Trei Ierarhi.
La momentul chinonicului, un grup de elevi de la Şcoala nr. 28 „”Mihai Eminescu“ din Galaţi a interpretat pricesne.
După Sfânta Liturghie, în semn de binecuvântare şi susţinere, în cadrul programelor parohiale „O şansă pentru tinerii noştri!“, ierarhul locului a oferit diplome, cărţi de zidire sufletească, iconiţe și alte daruri unui număr de 10 elevi, atât pentru rezultatele remarcabile obţinute la învăţătură, cât şi pentru implicarea lor în activităţile educaţional-catehetice şi social-misionare ale parohiei.
La final, Părintele Arhiepiscop a săvârşit Parastasul pentru preoţii, ctitorii şi binefăcătorii acestei biserici trecuţi la cele veşnice şi a binecuvântat cu Aghiasmă Altarul de vară din curtea bisericii, care a trecut prin ample lucrări de reamenajare şi înfrumuseţare.
Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una din cele mai dinamice parohii gălăţene, implicate atât în programe educaţionale pentru tineri, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către vârstnici, bolnavi şi alte categorii sociale defavorizate.
Cu prilejul hramului, în cadrul Centrul medical de permanență ”Sf. Ierarh Luca” care funcţionează de mai mulţi ani la demisolul Aşezământului social-filantropic parohial, amenajat conform normelor în vigoare, parohia desfăşoară, an de an, programul medical ”Mergi şi fă şi tu asemenea!” prin care mai multe familii de vârstnici bolnavi, aflaţi în evidenţele parohiale, beneficiază de consultaţii medicale primare şi tratamente specializate.
De asemenea, în fosta casă parohială din curtea bisericii funcţionează de cinci ani Grădiniţa „Sf. Trei Ierarhi“ unde 60 de copii din zonă sunt îndrumaţi de cadre didactice şi se bucură de toate condiţiile de care au nevoie în procesul educaţional.
În cadrul programului social ”Cinsteşte pe bătrâni!”, desfăşurat la marile sărbători creştine şi la hramurile parohiei, 25 de familii de vârstnici, precum şi 20 de persoane asistate în cadrul Fundaţiei de Sprijin a Vârstnicilor ”Casa Speranţei” din Galaţi primesc pachete cu alimente şi alte daruri.
De dragostea şi dărnicia acestei parohii, au beneficiat în zilele premergătoare hramului şi cei 22 de copii orfani din cadrul caselor de copii ”Floare de Colţ” şi ”Teodora” din Galaţi, care au primit masa de prânz.
Toate programele educaţionale şi social-filantropice desfăşurate în această comunitate parohială beneficiază de implicarea efectivă a preoţilor, a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, precum şi a multor voluntari și buni credincioși.
***
Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această zonă a urbei, este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie 2012 de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact