Ziua de pomenire a Sfântului Grigorie Teologul, este în fiecare an, în parohia gălăţeană care îl are ca ocrotitor spiritual pe acest sfânt, prilej de mare sărbătoare şi de bucurie duhovnicească.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La slujbă au participat credincioşi din municipiul Galaţi, precum şi mulţi elevi de la şcolile din cuprinsul parohiei, unii dintre aceştia fiind împărtăşiţi de ierarhul locului cu Sfintele Taine.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Grigorie Teologul, reliefând calităţile deosebite care îl fac pe acesta un mare dascăl pentru întreaga umanitate, un mare ierarh, un mare medic al sufletelor şi al trupurilor noastre şi un sfânt a cărui viaţă este mereu actuală şi demnă de urmat de cât mai mulţi oameni.
Ierarhul locului i-a felicitat pe preoţii slujitori, pe membrii Consiliului şi Comitetului parohial, precum şi pe toţi cei care au sprijinit zidirea acestei biserici care, în prezent, se îmbracă şi cu un frumos veşmânt pictural.
Evenimentul s-a încheiat cu interpretarea unor pricesne închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de către un tânăr seminarist din parohie şi oferirea unei agape credincioşilor prezenţi la slujbă.
***
Parohia „Sfântul Grigorie Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată în anul 2002, în prima zi a lunii noiembrie, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie.
Din anul 2004 au început lucrările de construcţie la noul locaş de cult, iar în anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele.
În prezent, în locaşul de cult sunt efectuate lucrări de pictură în tehnica frescă.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact