Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, s-au desfăşurat astăzi, 31 ianuarie 2025, lucrările Consiliului Eparhial.

Întrunirea a avut loc la Gospodăria Anexă a Centrului eparhial din cadrul Mănăstirii „Sf. Trifon“ – Şendreni, judeţul Galaţi, şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Anul acesta, şedinţei s-a desfăşurat în acest cadru agricol întrucât la data de 1 februarie este pomenit Sf. Mc. Trifon, protector al grădinilor şi al livezilor împotriva insectelor dăunătoare şi a altor calamități naturale şi ocrotitorul spiritual al acestei mănăstiri, iar în acest an sunt planificate lucrări complexe de amenajare a ansamblului mănăstiresc şi replantare a unei suprafeţe de livadă.

În prezent, Mănăstirea „Sf. Mc Trifon“ reprezintă un important punct de susţinere a operei filantropice a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pe viitor dorindu-se a se dezvolta aici un mare Centru educaţional şi filantropic deopotrivă, prin dezvoltarea unor activităţi agricole sistematice.

Aceasta a fost înfiinţată în anul 2001, pe terenul primit de Arhiepiscopia Dunării de Jos ca urmare a retrocedării suprafeţelor de pământ care au aparţinut Bisericii înainte de 1948.

În debutul lucrărilor Consiliului eparhial, în imediata vecinătate a aşezământului monahal, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala ce se face la ţarini, la vii şi la grădini, în cadrul căreia a citită rugăciunea specială a Sfântului Mucenic Trifon şi apoi a binecuvântat seminţele şi primii pomi fructiferi plantaţi în noua livada ce va fi înfiinţată.

Întrucât în urma defrişării livezii îmbătrânite a rezutat o cantitate însemnată de material lemnos de bună calitate, astăzi, în prezenţa membrilor Consiliului eparhial un prim transport cu lemne a plecat către familiile care au fost afactate de inundaţiile din toamna anului trecut din zona Covurlui, judeţul Galaţi.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat în locaşul de cult o slujbă de mulţumire pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra clerului şi credincioşilor din Eparhia Dunării de Jos şi Parastasul pentru toţi ostenitorii şi binefăcătorii mănăstirii şi gospodăriei anexe, trecuţi la cele veşnice.

În cadrul sedinţei, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre proclamarea în Patriarhia Română a anului 2025, ca „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

Înaltpreasfinţia Sa a prezentat celor de faţă volumul 25 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire“, broşurile ”Viaţa bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în anul 2024” şi ”Tainica regăsire lăuntrică în biserică”.

În cadrul lucrărilor propriu-zise, responsabilii sectoarelor din Administraţia Eparhială au prezentat sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2024 la nivelul fiecărei subunităţi, pe baza dărilor de seamă întocmite de protoierii.

Pe parcursul vacanţei şcolare de vară în Eparhia Dunării de Jos s-a desfăşurat programul de tabere pentru elevi intitulat „Vacanţa din pridvorul bisericii“ prin care peste 2000 de copii au avut posibilitatea de a se bucura în vacanța de vară, de a socializa cu alți copii, de a se juca, de a se exprima liber și de a împărtășii celorlalți din abilitățile și darurile cultivate.

Programelor educaţionale se adaugă şi cele social-filantropice şi misionare desfăşurate în eparhie, dintre care amintim: ”Hristos în şcoală”, prin care 3500 de copii care provin din familii numeroase, cu mai mult de patru copii, au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite şcolare, programul social „Ne înnoim de Sf. Paşti“, prin care 2300 de copii şi peste 4300 de persoane vârstnice au beneficiat de sprijin spiritual şi material în perioada prepascală, precum şi alte programe care au avut ca beneficiari persoanele vârstnice prin oferirea de alimente, medicamente, lemne de foc şi alte ajutoare.

Acestor iniţiative de ajutorare se adaugă contribuţia consistentă a Centrului eparhial, implicarea subunităţilor bisericeşti, activităţile desfăşurate prin intermediul celor 50 de aşezăminte social-filantropice din întreaga eparhie, precum şi parteneriatele cu autorităţile locale din judeţele Galaţi şi Brăila.

Dezastrul produs de furia apelor în judeţul Galaţi, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, a fost cutremurător, iar efortul depus pentru reaşezarea normalităţii în zonele inundate a necesitat multă implicare, jertfelnicie, cooperare şi coordonare, toate însoţite de rugăciune sporită şi oferirea de ajutor material concret.

În cele 24 de localităţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos, afectate de inundaţii, au fost oferite ajutoare spirituale şi materiale prin cele 10 proiecte eparhiale inițiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În urma apelului la solidaritate transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, eparhiile din țară şi străinătate au trimis în zonele sinistrate ajutoare în bani și ajutoare materiale de primă necesitate constând în hrană și alimente neperisabile, produse igienico-sanitare, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, articole de cazarmament, pături, lenjerii de pat, perne, rechizite pentru copii, detergenți și materiale de curățenie, roabe, lopeți, mături, mopuri, materiale de construcții și alte produse necesare.

Ajutoarele materiale oferite în zonele sinistrate direct de eparhiile, protoieriile și asociațiile bisericești au ajutat persoanele sinistrate începand din primele zile după retragerea apelor.

Totodată, Arhiepiscopia Dunării de Jos a spijinit financiar credincioşii sinistraţi în urma inundațiilor din Spania.

Şedinţa a continuat cu analizarea proiectelor şi a programelor pentru anul 2025, în vederea receptării şi aplicării acestora, atât la nivelul Centrului eparhial, cât şi la protopopiate, parohii, mănăstiri şi şcolile teologice din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Între propunerile pentru anul 2025 se numără:

- înfiinţarea unui Centru educaţional şi filantropic în cadrul Mănăstirii „Sf. Mc. Trifon“ – Şendreni şi îmbunătăţirea şi intensificarea activităţilor cu profil agricol, precum şi înfiinţarea unui Muzeu al Agriculturii la Dunărea de Jos în cadrul Gospodăriei Anexe a Centrului eparhial;

- demararea lucrărilor de pictură în tehnica frescă la biserica Mănăstiri „Sf. Mc. Trifon“ - Şendreni, judeţul Galaţi;

- ajutorarea familiilor cu mulţi copii, prin activităţi socio-educaţionale, prin acordarea de ajutoare/burse, îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite etc.;

- ajutorarea vârstnicilor din mediul rural (ajutoare pentru spitalizare, medicamente sau întreţinere materială), în special a celor care au copiii plecaţi în străinătate sau nu au urmaşi;

- dezvoltarea şi promovarea serviciilor medicale de balneo-fizioterapie din cadrul Clinicii Aşezământului Eparhial „Sf. Mare Mucenic Pantelimon“ – Lacu Sărat, Brăila, în vederea ajutorării persoanelor vârstnice şi nu numai, cu sprijinul medicilor specialişti;

- extinderea spațiului pentru învăţământ şi de cazare a elevilor, amenajarea unui teren de sport și continuarea lucrărilor de reabilitare a căminului Seminarului Teologic Ortodox Sf. Andrei” din Galaţi;

- implementarea Concursului Național Catehetic - ,,Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”.

Acest organism executiv care are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga eparhie precede lucrările şedinţei de mâine ale Adunării Eparhiale.

Pr. Rareş Bucur

{gallery}galerie/anul_2025/ianuarie/31.01.2025 Consiliul-Eparhial/gallery}

Centenarul Patriarhiei Române

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook