Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la întronizarea ca Episcop al Eparhiei Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-Vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de felicitare intitulat Două decenii de arhipăstorire jertfelnică şi rodnică.

„În lumina curată a po­pa­sului aniversar pri­le­juit de împlinirea a douăzeci de ani de la întronizarea ca Episcop al Du­nă­rii de Jos a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, strălucesc dragostea şi binecuvântarea lui Dumnezeu. Hris­tos-Domnul, Arhiereul Cel veş­nic, a ocrotit, a sporit şi a înnoit mereu vocaţia pastorală, teologică şi administrativă a Înaltpreasfinţiei Sale, ajutându-l să înfăptuiască aici, vreme de două decenii, o lucrare binecuvântată de Dumnezeu şi folositoare Bisericii.

Demnitatea şi dificultăţile misiunii episcopale în contextul contemporan, marcat de schim­bări multiple şi mutaţii rapide, au cerut din partea Înaltpreasfinţiei Sale o adap­tare adecvată a orientării spirituale, a metodelor şi mijloacelor de pastoraţie şi misiune, cu scopul de a mărtu­risi fidelitatea faţă de Hristos-Dumnezeu şi faţă de Evan­ghe­lia Sa, precum şi dragostea faţă de credincioşii în­cre­din­ţaţi spre păstorire pe calea mântuirii.

Cu multă osteneală şi zel misionar, Arhiepiscopul Eparhiei Dunării de Jos a desfăşurat în această eparhie o bogată activitate pastoral-liturgică şi social-misionară, slujind «cu timp şi fără timp» Biserica lui Hristos din ţinu­tul pe care adesea l-am numit admirativ Dunărea de bază, continuatoare a vechii eparhii a Proilaviei, care în timpurile grele ale stăpânirii otomane a păstrat credinţa ortodoxă.

În anul 2009, la propunerea noastră şi cu aprobarea Sfân­tu­lui Sinod, Episcopia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltprea­sfinţitul Părinte Casian la demnitatea de Arhiepiscop.

Înzestrat de Dumnezeu cu reală vocaţie misionară, dublată de o fire foarte energică, Înaltpreasfinţitul Pă­rin­te Casian a împlinit şi a în­mul­ţit faptele iubirii milostive, amplificând lucrarea social-filantropică din Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin fondarea mai multor instituţii şi aşezăminte social-fi­lan­tropice. Lucrarea pastorală con­sacrată copiilor, tineretului şi familiei a constituit o prioritate misionară, concretizată în multe activităţi, concursuri, ta­bere şi pelerinaje.

Totodată, Arhiepiscopul Ca­sian al Dunării de Jos a înnoit şi intensificat viaţa duhovnicească din mănăstiri şi parohii, precum şi activitatea culturală a epar­hiei. A înfiinţat peste 300 de pa­ro­hii şi 5 protopopiate. A iniţiat şi  susţinut construirea a peste 130 de biserici noi şi a fondat sau reînfiinţat 11 mănăstiri.

Preocupat intens de importanţa bunei educaţii a tinerilor, viitori slujitori ai Bisericii, a reînfiinţat, în anul 1990, Se­mi­na­rul Teologic Liceal Ortodox «Sfân­tul Apostol Andrei» din Ga­laţi, Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie - Galaţi, precum şi al­te şcoli de cântăreţi bisericeşti sau postliceale teologico-sani­tare.

A publicat ca autor mai multe volume, articole şi studii, a fondat revista eparhială «Călăuză ortodoxă» şi volumul anual «Biserică. Misiune. Slujire».

Conştiinţa misionară a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian îm­bină evlavia liturgică a ierar­hu­lui harnic şi milostiv cu lucrarea responsabilă pentru bi­ne­le comun; recunoştinţa faţă de realizările şi năzuinţele mentorilor şi înaintaşilor săi cu sentimentul datoriei morale de a continua lucrarea lor.

Cu prilejul aniversării în­tro­ni­zării Înaltpreasfinţiei Sale ca Episcop al Dunării de Jos, expri­măm sentimente de adâncă pre­ţuire, dimpreună cu doriri de aju­tor sfânt de la Dumnezeu în lucrarea sa pastorală şi misi­o­na­ră spre slava Preasfintei Treimi şi binele Bisericii.

Cu părintească binecuvân­ta­re şi frăţească dragoste în Hris­tos îl felicităm pentru rodnica sa activitate şi ne rugăm Mân­tu­i­to­ru­lui Iisus Hristos, «Păstorul Cel Bun» (Ioan 10, 11) şi «Arhi­e­reul mărturisirii noastre» (Evrei 3, 1), să-i dăruiască în continuare aceeaşi dragoste şi aceeaşi râvnă sfântă pentru Biserică şi Neam, întru mulţi şi fericiţi ani!”

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook