Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 12 iulie a.c., în Arhiepiscopia Dunării de Jos, a avut loc întrunirea preoţilor din Protopopiatul Tecuci în cadrul conferinţei pastoral-misionare rânduite pentru primul semestru al anului 2017.

Această conferinţă încheie ciclul conferinţelor pastoral-misionare din primul semestru al anului 2017, dedicate sfintelor icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti.

Întrucât la data de 12 iulie în Biserica Ortodoxă Română se cinsteşte sfânta icoană a Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Muntele Atos, Părintele Arhiepiscop a binecuvântat să fie adusă spre venerare la Tecuci, Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa“ - replică fidelă din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Programul din această zi a debutat cu primirea Icoanei Prodromiţa la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi, adusă de o delegaţie de la Centrul Eparhial.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, au mers în procesiune cu Icoana „Prodromiţa“ către biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, unde cu mare evlavie, dar şi cu bucurie au aşezat spre venerare acest preţios odor.

În continuare, Chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie, la care au  participat toţi preoţii din protopopiatul Tecuci, dar şi numeroşi tineri şi credincioşi din municipiu şi nu numai.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către cântăreţii bisericeşti şi elevii implicaţi în programele educaţionale ale parohiilor tecucene.

La momentul liturgic rânduit, tânărul teolog Florin Veronel Răducanu a fost hirotonit întru diacon.

Cu acest prilej, mulţi dintre tinerii prezenţi, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre Icoana „Prodromiţa“, plecând de la modul tainic al intervenţiei divine în realizarea chipului Maicii Domnului şi al Mântuitorului în această icoană şi cum a ajuns să fie atât de îndrăgită şi dorită de către români.

A urmat Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ şi o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra tinerilor şi preoţimii de la  Dunărea de Jos.

După ce toţi credincioşii prezenţi s-au închinat şi au sărutat Icoana „Prodromiţa”, Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat şi le-a oferit iconiţe.

Lucrările propriu-zise ale conferinţei, aşezate sub genericul Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“, au continuat în acelaşi spaţiu sacru.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate o serie de aspecte privind erminia icoanei  şi a picturii bisericeşti, precum şi importanţa prezenţei icoanei autentice în şcolile noastre şi în casele creştinilor, pictura bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din municipiul Tecuci, fiind un model şi o emblemă pentru această zonă a eparhiei.

În continuare a fost vernisată o expoziţie de icoane vechi şi noi, din patrimoniul parohiilor din cadrul protoieriei Tecuci.

La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru toţi mărturisitorii şi apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului trecuţi la cele veşnice.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook