Astăzi, 27 iulie 2020, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“, situată în staţiunea Lacu-Sărat din imediata apropiere a municipiului Brăila, şi-a sărbătorit hramul.
Aşezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este locul unde monahiile închinoviate aici slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, contribuind la alinarea suferinţelortrupeşti pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune.
În apropierea locaşului de cult se află noul corp de chilii, care are şi rol de centru social şi filantropic, dar şi cultural, întrucât acesta adăposteşte un muzeu etnografic cu o impresionantă colecţie de obiecte vechi tradiţionale.
În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu unsobor de preoţişi diaconi.
Eveniment pastoral-misionar şi social-filantropic deopotrivă, hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroşi pelerini sosiţi în chip special la sărbătoareaSfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, credincioşiaflaţi la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şijudeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat,precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa Sfântului Pantelimon şi despre rolul bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubiri lui Dumnezeu față de toți oamenii.
La final, ierarhul Dunării de Josi-a binecuvântat pe credincioşiiprezenţi la hramul acestei mănăstiri.
În acest an,în perioada stării de urgenţă din ţară, harnicele maici ale mănăstirii ”Sf. Pantelimon” au oferit în mai multe rânduri ajutoare care au constat în hrană caldă, cărţi de zidire sufletească, produse de protecţieşi articole de igienăpersoanelor aflate în carantină instituţionalizată în cadrul Centrului de carantină din staţiunea Lacu-Sărat.
De asemenea, în atelierul de croitorie al acestei mănăstiri, dar şi în alte ateliere de la celelalte mănăstiri din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos, au fost confecţionate mii de măşti de protecţie care au fost oferitespitalelor, centrelor de carantinăşiinstituţiilor sociale, precumşi persoanelor vârstnice şi celor cu posibilităţi materiale reduse.
***
Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.
Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţarăşi de peste hotare.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact