În seara zilei de 6 iulie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, a avut loc vernisajul expoziţiei foto-documentare „135 de ani de la nașterea preotului-profesor dâmbovițeano-muscelean Gheorghe Cotenescu“.
Manifestarea culturală a fost organizată de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos în parteneriat cu Așezământul cultural-filantropic din cadrul Parohiei gălăţene „Înălțarea Domnului“.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a ţinut un cuvânt în care a evidenţiat importanţa prezentării vieţii şi faptelor luminoase ale preoţilor noştri din perioada ateo-comunistă, felicitându-i totodată pe cei implicați în buna desfășurare a acestei manifestări culturale.
Ierahul a arătat că lucrarea Bisericii lui Hristos în orice vreme este o lucrare mărturisitoare, și că această mărturisire a credinței poate îmbrăca, uneori, haina martirajului, asemenea sfinților mărturisitori de altădată.
Iniţiatorul şi curatorul expoziţiei este publicistul Radu Petrescu-Muscel, nepotul reputatului preot-profesor, compozitor şi dirijor Gheorghe Cotenescu (1886-1965).
Născut în ziua de 4 iulie 1886, în comuna Izvoarele (azi în componenţa comunei Voineşti) din judeţul Dâmboviţa, preotul Gheorghe Cotenescu a fost o personalitate interbelică marcantă a Bisericii, culturii şi şcolii româneşti şi a muzicii corale din ţara noastră, model de slujire a lui Dumnezeu şi al oamenilor, apărător al idealurilor naționale și mărturisitor în temnițele comuniste.
Proiectul expozițional, început anul trecut, a fost vernisat până în prezent pe simezele mai multor insituții culturale din localitățile Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș, Pitești, București, Iași, Oradea și Râmnicu Vâlcea.
La vernisaj, alături de publicistul Radu Petrescu-Muscel, au fost prezenți oameni de cultură, profesori, preoţi şi credincioşi.
De asemenea, vizitatorii au avut prilejul de audia un recital exceptional de pian, susţinut de copiii deosebit de talentați din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galați.
Interpretările la pian au adus bucurie, înălțare sufletească și comuniune pentru iubitorii de cultură, acestea constituindu-se într-un omagiu adus preotului Gheorghe Cotenescu, care în perioada interbelică a compus, armonizat şi publicat lucrări muzicale cu caracter bisericesc şi laic.
În cadrul manifestării a fost prezentat filmul „Evocare – părintele Cotenescu“, realizat de Trinitas TV.
La finalul evenimentului, curatorul expoziţiei a prezentat în cuvinte alese, cu mare drag şi entuziasm, aspecte definitorii din viaţa şi activitatea bunicului său pe linie maternă, evidenţiind râvna și zelul misionar care l-au caracterizat, dar şi multele suferinţe îndurate în anii instaurării regimului comunist în România.
Expoziţia foto-documentară poate fi vizitată în cadrul Aşezământului cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din Galaţi până luni, 12 iulie 2021.
***
Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ al parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a fost construit în perioada 2007- 2017, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfăşurarea mai multor activităţi din sfera misionară, cultural-educativă şi social-filantropică.
Aşezământul este prevăzut, pe lângă cantina socială, şi cu o sală mare de conferinţe, dar şi cu o bibliotecă ce cuprinde peste 4000 de volume, reviste şi publicaţii cu un bogat conţinut teologic şi nu numai.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact