Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminică, 3 iulie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda concertului vocal-simfonic intitulat sugestiv ”Rapsodia Dunării”.

Evenimentul cultural-artistic a fost dedicat Zilei Internaţionale a Dunării şi este rodul unei frumoase şi tradiţionale cooperări dintre Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi.

Concertul s-a desfăşurat în cadrul natural din Parcul Muzeului eparhial şi a fost susţinut de orchestra simfonică, corul şi baletul Teatrului liric gălăţean, sub bagheta maestrului Eugen Dan Drăgoi.

La eveniment, a fost prezent şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, care a adresat un cuvânt de mulţumire şi de apreciere pentru această manifestare culturală de excepţie desfăşurată în spaţiul generos şi primitor al Muzeului eparhial, numit cu acest prilej de către Înaltpreasfinţia Sa ”o catedrală a muzicii de calitate”.

Artiştii gălăţeni au interpretat piese muzicale românești și universale, creaţii ale unor compozitori din ţări dunărene precum Austria, Ungaria şi România.

Andreea Bucur, Lăcrămioara Crihană, Lorena Mărginean, Silvia-Alice Niță, arhidiaconul Florin Bobei, Constantin Lupu, Adrian Mărginean, Tudorel State şi Valentin Vasopol, susţinuţi de orchestra, corul şi baletul teatrului, sunt cei care au dat viaţă unor arii din operete de Iosif Ivanovici, Gherase Dendrino, George Grigoriu, Florin Comişel, Eugen Dan Drăgoi ş.a.

Armoniile vieneze celebre, dar şi ritmurile specifice româneşti, au creat legături spirituale unice între culturi diferite, aşezate pe malul celui mai cosmopolit fluviu, Dunărea.

Programul serii a cuprins şi coregrafii pregătite cu profesionalism de maestrul de balet, Gabriela Gegea.

Sonorităţile deosebite şi interpretările abordate de către artiștii prezenți au produs adevărate stări de bucurie şi de înălţare sufletească.

Concertul s-a bucurat de un real succes, sutele de gălăţeni prezenţi la eveniment apreciind prestaţiile de excepţie ale artiștilor.

La final, publicul impresionat de interpretarea muzicală a pieselor din concert a răsplătit prestaţia artiştilor cu îndelungate ropote de aplauze.

Prin acest concert-spectacol, Teatrul muzical din Galaţi îşi încheie stagiunea lirică 2021-2022.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook