Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vechiului Testament, se bucură de o evlavie deosebită între credincioşii gălăţeni, fiind cinstit de aceştia ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră.

La biserica ocrotită de Sfântul Proroc Ilie din cartierul gălăţean Micro 17, sărbătoarea a debutat încă din ajun prin oficierea slujbei Privegherii şi Acatistul Sfântului Ilie de către un sobor de preoţi din Eparhia Dunării de Jos.

În ziua hramului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Altarul de vară din curtea bisericii, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Curtea bisericii a fost neîncăpătoare pentru mulţimea rugătoare a credincioşilor din parohie, cărora li s-au adăugat credincioşi de toate vârstele din întregul municipiu, dar şi din localităţile rurale învecinate.

La eveniment au participat şi tinerii de la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, voluntari de la câteva şcoli din Galaţi, precum şi copiii de la Fundaţia „Familia“ din Galaţi, care au prezentat mai multe programe artistice, ateliere de creaţie şi educaţionale.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, model al râvnei, al dragostei şi al slujirii lui Dumnezeu

„Din bogăţia darurilor pe care Dumnezeu le-a aşezat în Profetul Său Ilie, mare învăţător al credinţei, iubitor al unităţii poporului prin credinţa în Dumnezeu şi promotor al slujirii de la Altar spre rodirea sufletească, dar şi promotor al iubirii fraterne prin milostenie. Acest sfânt a făcut din casa unei văduve, deodată loc de înviere a copilului care era mort, dar a făcut şi din sărăcia văduvei, prin milostenie, izvor de făină şi untdelemn, care au devenit apoi în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos medicamentele vindecării noastre de moarte, prin credinţa în Învierea Domnului, şi din suferinţa secetei sufleteşti şi trupeşti, căci uleiul înseamnă vindecarea noastră prin milostenie, prin frângerea pâinii de la Sfântul Altar la masa creştinului, din casă în casă, aşa cum face astăzi Biserica noastră şicreştinii în casele lor, dar mai presus de toate, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie prin ridicarea de biserici şi mănăstiri.

În acelaşi timp, creştinii îl aduc pe Sfântul Ilie în tradiţiile, în obiceiurile şi în datinile bătrânilor. Este o mare bucurie să vedem astăzi într-o biserică şi într-o curte de oraşre înviate de către copii şi de către bunici a datinilor şi tradiţiilor noastre, împletitul pentru îmbrăcămintea curat românească, pictarea de icoane pentru găsirea Chipului lui Dumnezeu în om şi hrana cea de toate zilele în duhul tradiţiei strămoşeşti“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La momentul chinonicului, copiii îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, au susţinut un microconcert de cântece din repertoriul popular românescşi patriotic.

După slujbă,credincioşii au fost miruiţi şi au primit iconiţe, iar copiilor le-au fost oferite pachete cu dulciuri şi alte daruri tradiţionale confectionate cu prilejul acestei zile de sărbătoare.

De asemenea, prin grija şi implicarea membrilor Consiliului şi Comitetului parohial au fost oferite pachete cu alimente mai multor instituţii de ocrotire a persoanelor defavorizate din municipiul Galaţi.

La final, ierarhul locului împreună cu clericii şi credincioşii prezenţi la hram au vizitat expoziţia de vase tradiţionale şi obiecte populare organizată de parohie, în cadrul căreia au fost amenajate diverse standuri de prezentare a modalităţilor de pictat icoane şi de realizat vase de lut, ţesături şi produse de panificaţie.

Expoziţia a fost realizată cu spijinul mănăstirilor Adam, Cudalbi şi Lacu Sărat, a grupului de tineri din localitatea Vameş şi a meşterilor populari din zonă.

Toţi copiii participanţi la hramul parohiei gălăţeneau beneficiat în zilele premergătoare hramului de o excursie în nordul Moldovei, prilej cu care au fost vizitate mai multe obiective bisericeşti şi turistice din zonă.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook