Astăzi, 3 iulie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, trei parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au desfăşurat un program special dedicat copiilor înscrişi în cadrul proiectului naţional „Alege Şcoala pentru viitor!“.
Proiectul amintit, implementat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română, se apropie de final, iar cu această ocazie a fost organizat un eveniment care înglobează, în perioada vacanţei de vară, toate activităţile derulate din anul 2021 până în prezent.
În cadrul manifestărilor desfăşurate se numără Şcoala de Duminică, ateliere nonformale, ateliere de suport educaţional şi psihologic şi activităţi extracurriculare.
Cu mare bucurie şi plini de entuziasm, o sută de copii din comunele Frumuşiţa, Nămoloasa şi Ghidigeni, judeţul Galaţi, au participat astăzi, mai întâi, la o slujbă de mulţumire săvârşită în biserica Parohiei Frumuşiţa, judeţul Galaţi, apoi, la concursul tematic prin care au fost puse în valoare creativitatea, abilităţile de viaţă şi spiritul de echipă, în cadrul primitor al Caminului Cultural din această comună gălăţeană.
Activitatea festivă de astăzi a sumarizat întreaga activitate desfăsurată de copii de-a lungul proiectului împreună cu instructorii și pedagogii sociali. Programul a inclus cântece, dansuri, scenete, expoziții de icoane, ouă încondeiate și lucrări realizate de copii la atelierele nonformale, precum și un meci de fotbal.
La eveniment au luat parte autorități locale, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, managerul şi echipa de implementare a proiectului şi, bineînţeles, foarte mulţi copii.
Prezent la eveniment, preotul Constantin Naclad, managerul proiectelor „Alege Școala!“, a declarat că „toți copiii înregistrați în proiect vor fi susținuți și din punct de vedere material pentru a-i stimula să participe la activități, să se integreze într-o comunitate care să îi ajute să se regăsească, să suplinească atât cât este posibil afecțiunea și atmosfera viciată din cauza lipsei unuia sau a ambilor părinți. Biserica în genere se identifică cu familia cea mare a fraților întru Hristos, iar copilul privat de familia întregită are șansa să retrăiască acest simțământ. Proiectele «Alege Școala!» în general au pus accentul pe o motivație interioară care este stimulată de comuniune și comunitate“.
Biserica Ortodoxă Română pune accentul pe educația copiilor, precum și pe dezvoltarea acestora din punct de vedere spiritual și emoţional. Lipsa unui dintre părinți din tabloul familial lasă amprente semnificative în sfera emoțională și socială a copiilor, iar aceștia au nevoie de ajutor specializat din partea psihologilor și de sprijin duhovnicesc din partea preoților pentru a putea gestiona situația prin care trec și pentru a se putea integra într-o manieră firească în societate, fără a se simți marginalizați.
Proiectul „Alege Școala pentru viitor!” face parte dintr-un un program pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Proiectul a început în luna aprilie a anului 2021 și a avut scopul de a preveni fenomenul de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul de educație a 270 de copii expuși acestui risc, cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
Copiii din grupul țintă beneficiază săptămânal de activități de tip școală după școală, ateliere tematice, Școala de Duminică, programe de consiliere psihologică, școlară și vocațională, concursuri, excursii și de o platformă de comunicare cu părinții. Această platformă are rolul de a facilita comunicarea între școală, părinții plecați din țară și copiii rămași acasă, pentru ca părinții să poată fi informați și să se implice în actul educațional.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact