Prin decret prezidenţial, anul 2023 a fost instituit ca ”Anul Cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu” pentru celebrarea vieții şi operei cărturarului Dimitrie Cantemir şi a operei compozitorului Ciprian Porumbescu.
Anul acesta se împlinesc 350 de ani de la naşterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir şi 300 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, iar instituții centrale și locale au organizat activități culturale dedicate acestei personalităţi remarcabile a culturii române şi europene.
În acest context, în zilele de 13 şi 14 iulie 2023, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda Festivalului Internaţional de Muzică Veche Tradiţională „Dimitrie Cantemir“.
Evenimentul cultural-artistic, binecuvântat de către chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, s-a aflat anul acesta la cea de-a cincea ediţie şi a fost rodul unei frumoase şi fructuoase colaborări dintre Muzeul eparhial şi Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural Gălăţean, în parteneriat cu Primăria Galaţi, Consiliul Judeţean Galaţi, Centrul Cultural „Dunărea de Jos“, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă ”Nae Leonard” din Galaţi, Biblioteaca Judeţeană ” V. A. Urechea” Galaţi şi Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Galaţi.
Manifestarea cultural-artistică a debutat vineri, 13 iulie, în Sala de expoziţii temporare ”Sergiu Dumitrescu” din cadrul Muzeului eparhial cu vernisarea unei expoziţii fotodocumentare dedicată marelui cărturar român prin care s-a adus în atenţia publicului gălăţean sinuosul traseu biografic și politic al lui Dimitrie Cantemir, dar mai ales excepționala sa operă, de factură enciclopedică.
Expoziția reunește portrete, manuscrise şi documente istorice din scurta perioadă în care Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei, precum şi mărturii ale cronicarilor vremii.
În aceeaşi locaţie, s-a desfăşurat şi Simpozionul ”Dimitrie Cantemir: Prinţ între Orient şi Occident – Amprente de istorie, muzică şi cultură”.
La eveniment, împreună cu ierarhul Dunării de Jos, au fost prezenţi profesori universitari, oameni de cultură, istorici, scriitori, artişti, jurnalişti, preoţi şi credincioşi gălăţeni.
Chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi a transmis un cuvânt de apreciere pentru interesul şi preocuparea arătată în organizarea unor astfel de momente culturale şi tradiţionale.
Dezbaterile din cadrul acestui Simpozion au cuprins teme de interes despre Dimitrie Cantemir, în ipostazele de domnitor moldovean, prinţ al imperiilor ruseşti şi habsburgice, gânditor, om de ştiinţă de renume mondial şi personalitate eminentă a trecutului nostru.
În continuare, pe scena amplasată în primitoarea Grădină a Palatului Episcopal, au urcat ansamblurile de muzică tradiţională ”Trei Parale” din Bucureşti şi ”Krifto Trio” din Atena, Grecia.
Manifestarea muzicală a continuat sâmbătă, 14 iulie, cu reprezentanţii deosebite ale Ansamblurilor ”Kalofonis” din Galaţi şi ”Deyria Turkan” din Istambul, Turcia.
Concertul de muzică veche tradiţională „Dimitrie Cantemir“ s-a bucurat de un real succes, gălăţenii prezenţi la eveniment apreciind prestaţia de excepţie a celor ce au urcat pe scenă prin îndelungate ropote de aplauze.
La final, artiştii au primit din partea organizatorilor plachete gravate, diplome de participare şi flori.
Organizat în fiecare an la Galaţi, acest Festival doreşte să aducă o contribuţie semnificativă la păstrarea, transmiterea şi valorificarea scenică a muzicii vechi tradiţionale.
Pr. Rareş Bucur
{gallery}galerie/anul_2023/iulie/14.07.2023_Festival_Muzica_Vechel{/gallery}
FacebookContact