Miercuri, 2 iulie 2025, în cadrul programului eparhial pentru copii „Vacanța din pridvorul bisericii”, copiii din Parohiile Ciocile și Chichinețu, protopopiatul Însurăței, județul Brăila, au avut parte de o zi specială, plină de activități duhovnicești și recreative, desfășurate cu bucurie și entuziasm.
Ziua a început cu Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Chichinețu, iar mai apoi în biserica Parohiei Ciocile, unde s-a desfășurat întregul program catehetic.
În cadrul activităților, secretarul protoieriei Însurăţei, preotul Cristian Claudiu Lascu, le-a adresat celor mici un cuvânt de suflet despre Anul omagial 2025 și despre semnificația programului de vară pentru tinerii din Eparhia Dunării de Jos, încurajându-i să Îl caute pe Hristos în tot ceea ce fac.
Copiii au participat la o cateheză despre Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, după care au citit pilde și au alcătuit un panou cu citate și învățături din viața acestui nou sfânt al Bisericii noastre.
Un cadru didactic a prezentat momente importante din viața și domnia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, iar un elev a recitat cu emoție poezia „Mama lui Ștefan cel Mare”, aducând un moment de reflecție și sensibilitate.
A urmat un moment muzical în care copiii au cântat pricesne, după care au ascutat cu mare interes sfaturile unui specialist despre importanța unui stil de viață sănătos, cu îndrumări simple, dar foarte folositoare despre alimentație, mișcare și echilibru în viața de zi cu zi.
Grupul vocal bărbătesc „Zestrea Bărăganului” a interpretat cu solemnitate și dăruire cântecul „La moartea lui Ștefan Vodă”, aducând un plus de emoție și trăire momentului artistic.
În continuare, în curtea bisericii copiii s-au prins cu bucurie în horă, acompaniați instrumental, iar apoi au urmat jocuri de mișcare – cu mingi, corzi de sărit și alte activități recreative, desfășurate într-o atmosferă de voie bună și prietenie.
Cei mici s-au bucurat de dulciuri, prăjituri, suc și înghețată, oferite cu multă dragoste și recunoștință de către organizatori.
Activitatea s-a încheiat cu o vizită la casa unui localnic pasionat de antichități, unde copiii au descoperit numeroase obiecte vechi, folosite altădată în gospodăriile tradiționale, având astfel ocazia să afle mai multe despre istoria și tradițiile străbunilor noștri.
A fost o zi binecuvântată, în care rugăciunea, învățătura, jocul și bucuria s-au împletit într-un mod frumos și ziditor.
FacebookContact