Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua praznicului Naşterii Sf Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni din judeţul Brăila, ctitorie a domnitorului Matei Basarab, şi-a sărbătorit hramul. La praznicul de anul acesta, mănăstirea a avut un „oaspete” deosebit: Sfântul Vasile cel Mare, ale cărui sfinte moaşte au fost aduse în ajunul sărbătorii de la Catedrala episcopală din Galaţi şi aşezate spre a fi venerate de către pelerinii prezenţi la eveniment.

Sărbătoarea a continuat a doua zi cu oficierea Sfintei Liturghii la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii. Slujba a fost săvârşită de către un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Preafinţitul Episcop Casian, chiriarhul Dunării de Jos. A urmat slujba parastastului, pe locul ruinelor vechii biserici – tradiţional obicei de a pomeni pe binefăcătorii sfântului aşezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi şi ostenitori. La sfârşit, mănăstirea a pregătit, cu ajutorul parohiilor din judeţul Brăila, agapa frăţească pentru aproximativ 3.000 de credincioşii veniţi la hram.

Deşi astăzi se află într-un amplu şantier de reconstrucţie, mănăstirea datează din prima parte a secolului a XVII-lea când domnitorul muntean Matei Basarab ridică aici o biserică de zid pe locul uneia mai vechi de nuiele. Această veche şi renumită vatră monahală a fost constant întărită material de către domnii munteni Mihnea al III-lea Radu, Şerban Cantacuzino, dar şi de domnii fanarioţi ai Ţării Româneşti. Cu toate acestea, mănăstirea devine pustie la mijlocul secolului al XVIII-lea, petrecând astfel până în anul 1917, când în timpul luptelor din Primul Război Mondial, biserica şi chiliile sunt distruse. Abia în anul 1990, la iniţiativa şi cu eforturile PS Episcop Casian al Dunării de Jos, mănăstirea este reînfiinţată, primul ei stareţ fiind pc arhim. Simeon Ovezea. De-a lungul ultimilor 10 ani au avut loc ample lucrări de construcţie a ansamblului mănăstiresc, iar la hramul mănăstirii din anul 2004 s-a săvârşit şi slujba de sfinţire a sfântului lăcaş, care va primi un nou ocrotitor spiritual – Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Astăzi, Mănăstirea Măxineni are o obşte tânără de 10 vieţuitori, conduşi de pc părinte stareţ Paisie Agache, instalat la hramul mănăstirii de anul trecut.

Biroul de Presă şi Comunicare al Episcopiei Dunării de Jos

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook