Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Marţi 2 iunie a.c., în Sala “Episcop Chesarie Păunescu” a Centrului Eparhial – Galaţi, tinerii din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, filiala “Sfântul Apostol Andrei” - Galaţi, au organizat o serată culturală în cadrul căreia au pus în scenă o piesă de teatru. Piesa, intitulată “Şezătoarea”, a avut ca scop redescoperirea vechilor obiceiuri şi tradiţii româneşti.

Şezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului românesc. La şezătoare se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, se practicau unele jocuri tradiţionale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară. Semnificaţia socială a şezătorilor constă în faptul că ele contribuiau la menţinerea unei mentalităţii colective în comunitatea satului.

Şezătoarea înlesneşte împărtăşirea experienţei vârstnicilor către cei tineri pregătindu-i pentru urmatorii paşi în viaţă: prima dragoste, plecarea la armată a feciorilor, însuşirea unei meserii, cununia şi nunta, cerinţele unei căsătorii creştine. În şezătoare se leagă prietenii între fete sau între feciori şi fecioare pe baza afinităţilor, frumuseţii fizice şi morale, pe baza verificării în timp a compatibilităţilor. De obicei se desfăşoară în casa mare a unei gazde, cu fete care învaţă să coasă, să lucreze la razboiul de ţesut, să toarca şi să împletească. Aceste întruniri tradiţionale din cadrul satului românesc încep toamna târziu, când se învaţă şi unele colinde de Crăciun, şi ţin până în primăvară.

La “Şezătoarea” de la Galaţi au participat tineri studenţi de la majoritatea facultăţilor din Galaţi, în finalul acesteia cei prezenţi fiind invitaţi să ia parte la o horă românească.

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, filiala “Sfântul Apostol Andrei” – Galaţi

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook