În zilele de 6 şi 7 iunie 2012 Arhiepiscopia Dunării de Jos şi corul de muzică psaltică „Ortodoxia“ din Galaţi au organizat, în sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului Eparhial, conferinţa „Ipostaze interpretative ale muzicii psaltice“, o încercare de reactualizare a muzicii psaltice în contemporaneitate.
Lucrările conferinţei au fost deschise de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, după care pr. prof. dr. Florin Bucescu de la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi a creionat chipul marelui Macarie Ieromonahul şi a prezentat câteva elemente de teorie psaltică, precum şi etapele caracterizării unui glas de muzică bisericească. De asemenea, au fost evidenţiate o seamă de personalităţi cu contribuţii marcante în dezvoltarea muzicii psaltice, care au activat la Dunărea de Jos.
În cea de a doua parte, pc. pr. prof. Florin Bucescu a prezentat câtevă cărţi vechi de muzică psaltică, publicate la anul 1823, între care amintim „Anastasimatarul“, „Irmologhionul – Catavasier“ şi „Teoreticonul“.
În cadrul dezbaterilor a fost prezentat şi studiat „Antologhionul“ – un manuscris vechi de muzică psaltică, aflat în fondul de carte veche al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, auditoriul interpretând mai multe cântări din acesta.
La lucrările conferinţei au participat membrii corului de muzică psaltică „Ortodoxia“, elevi şi profesori de muzică din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andre“, studeţi teologi şi cântăreţi bisericeşti.
FacebookContact