În Duminica a II-a după Pogorârea Sfântului Duh, în care Biserica Ortodoxă Română cinsteşte soborul tuturor Sfinţilor români, credincioşii parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Brăila s-au aflat în zi de sărbătoare.
La înjumătăţirea postului Sfinţilor Apostoli, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în parohia care-i are ca ocrotitori în urbea brăileană, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
La slujbă au participat numeroşi credincioşi din parohie şi nu numai, între care şi profesori şi oameni de cultură ai municipiului Brăila.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Constantin Liviu Chifor a primit hirotonia întru preot.
La momentul liturgic cuvenit au fost rostite rugăciuni de mulţumire, iar în finalul Sfintei Liturghii, ierarul locului a oficiat slujba parastasului pentru ctitori.
Biserica veche a parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Brăila a fost construită între anii 1835-1836, pe locul dăruit de „cinstitul maghistrat al oraşului“, ctitori fiind Petre Buiangiu şi Petcuţa, soţia lui.
Slujba de sfinţire a fost oficiată de PS Chesarie al Buzăului, în anul 1836.
Datorită faptului că a început să se ruineze, biserica a fost demolată în anul 1869.
În anul 1872 este pusă piatra de temelie la noua biserică prin strădania Petcuţei Buiangiu, care la momentul respectiv era văduvă.
Datorită proiectului grandios şi lipsurilor materiale, contrucţia noii biserici se execută eşalonat, între anii 1872-1936, cu fonduri provenite în cea mai mare parte din donaţii particulare şi colecte publice, dar şi cu sprijinul Primăriei Brăila.
În urma cutremurului din anul 1940 au fost necesare ample lucrări de consolidare a temeliei şi a celor două turle, executate între anii 1956-1959.
În prezent, în curtea bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ se află şi sediul Protoieriei Brăila.
FacebookContact