Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 11 iunie, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea unuia dintre cei mai noi şi minunaţi sfinţi ai Ortodoxiei, Sfântul Luca, arhiepiscopul Simferopolului, binecunoscuta parohie gălăţeană „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi-a sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor.

Cu acest prilej, preoţii slujitori, membrii organismelor parohiale şi numeroşi voluntari au derulat ample programe liturgice, pastoral-misionare, educaţionale şi social-filantropice.

În acest sens, în contextul anului omagial dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române misiunii parohiei astăzi, dar şi Sfântului Ioan Gură de Aur şi marilor păstori de suflete din eparhii, în perioada 23-30 mai a.c. au fost săvârşite slujbe de pomenire la mormintele preoţilor înainte slujitori: pr. Theodor Stoica, pr. Emanoil Hogaş, pr. Vladimir Spiceanu, pr. Costică Picoş, pr. Costică Mohonea şi pr. Gheorghe Ciocănel. Slujbele au fost oficiate în prezența membrilor familiilor preoţilor comemoranți dar şi a credincioşilor din parohie, care îi păstrează vii în memoria lor.

De asemenea, la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale din cadrul parohiei a fost vernisată o galerie de portrete şi expoziția cu obiecte liturgice, veşminte, cărți de slujbă, caiete de predici, însemnări de tipic bisericesc şi alte obiecte personale, care au aparţinut vrednicilor înaintaşi, slujitori la  parohia ”Sf. Trei Ierarhi”.

Din punct de vedere catehetic şi educațional, la începutul lunii iunie, în baza parteneriatului încheiat între parohie şi Şcoala Gimnazială nr. 28 ”Mihai Eminescu” din Galaţi, prin implicarea prof. de religie, Mihaela Gurzu şi a altor cadre didactice, elevii claselor a II-a şi a V-a au confecţionat 200 de felicitări cu iconiţa Sf. Luca, alături de care au inserat diverse cuvinte de folos ale sfântului. Acțiunea s-a desfăşurat în cadrul atelierului de lucru „hands-made“ - „Mâini lucrătoare, inimi rugătoare“.

De asemenea, au fost organizate şi ore tematice cu elevi din mai multe clase în care au fost evidenţiate principalele aspecte din viaţa şi lucrarea Sfântului Ierarh Luca.

Asupra aceleiași teme s-a reflectat şi în cadrul unei ample dezbateri la care au fost invitați elevi seminarişti şși tineri liceeni de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi de la Liceul de Industrie Alimentară „Elena Doamna“ din Galaţi.

În data de 7 iunie, cu sprijinul a 10 studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, 25 de familii vârstnice, cu grave probleme sociale au beneficiat de analize medicale, medicamente şi alte daruri.

În ajunul sărbătorii, biserica închinată Sfântului Ierarh Luca a fost neîncăpătoare pentru numeroşii credincioși gălăţeni care au participat la slujba Vecerniei cu Litie şi la Acatistul Sfântului.

În ziua hramului, un ales sobor de preoţi şi diaconi au oficiat slujba Sfintei Liturghii, în prezența Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care, la final a săvârşit slujba de mulţumire şi a înălţat rugăciuni de tămăduire pentru toţi creştinii bolnavi din parohie.

De asemenea, ierarhul a oficiat şi parastasul pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, iar în cadrul cuvântului de învăţătură, într-un dialog viu cu elevii şi tinerii prezenţi la Sfânta Liturghie, a susţinut o excepţională lecţie de cateheză despre post şi postire, despre rolul Sfinţilor Apostoli în propovăduirea Evangheliei lui Hristos şi despre dragostea lucrătoare a Sfântului Ierarh Luca faţă de copii şi vârstnici.

La slujbă au participat şi 15 copii, însoțiți de preotul lor, din parohia Titcov – Insula Mare a Brăilei, cu care parohia gălăţeană este înfrăţită încă din anul 2007. Pelerinajul acestor copii în Galaţi a cuprins mai multe obiective, între care vizite la Catedrala arhiepiscopală şi la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Prin grija membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, micii oaspeţi au primit numeroase şi consistente daruri.

În aceeaşi zi de prăznuire, a avut loc ceremonia de premiere a celor 30 de participanți la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, în anul şcolar 2014-2015, cărora le-au fost oferite diplome şi daruri.

Manifestările dedicate sărbătoririi Sfântului Ierarh Luca s-au încheiat la ceas de seară pe faleza Dunării unde s-a desfăşurat concursul de role „Iute ca săgeata“. La eveniment au participat 60 de elevi ai şcolilor gimnaziale 2, 18 şi 28.

Întregul program al hramului dedicat Sfântului Luca, la Galaţi, s-a dorit un îndemn duhovnicesc pentru credincioşi de a descoperi ajutorul sfinţilor, mai ales şansa tămăduirii sufleteşti şi trupeşti, într-un timp al însingurării omului, tot mai încercat de boală şi suferinţe.

*

În luna noiembrie 2012, în contextul Sărbătorilor Sfântului Andrei – ocrotitorul municipiului de la Dunăre, la solicitarea ÎPS Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Luca. În cadrul sărbătorilor andreiene a fost resfinţită şi biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi, care, cu acest prilej, prin decizia chiriarhului locului a primit ca noi ocrotitori, pe Sfinţii Luca, arhiepiscopul Crimeii şi Cuviosul Patapie Egipteanul.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook