Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos găzduieşte, începând din 12 iunie a.c. , expoziţia de tapiserie „Cela Neamţu“.

Expoziţia, organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, reuneşte 12 piese de tapiserie lucrate de binecunoscuta artistă Cela Neamţu, două dintre acesta, „Crâng“ şi „Firidă sacră“ aflându-se pentru prima dată într-un spaţiu expozițional.

La vernisarea colecţiei de tapiserii, care a avut loc în seara zilei de 12 iunie, au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, directori de instituţii muzeale din Galaţi, critici de artă, preoţi, profesori şi iubitori de artă.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că întreaga operă a Doamnei Cela Neamţu este  o prelungire în actualitate a tradiţiei vechilor ţesături populare: „Prin expoziția propusă de Muzeul de Artă Vizulă şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos ni se oferă şansa unei demonstraţii curajoase de prelungire în actualitate a tradiţiei vechilor ţesături populare, în fond peritarele ţărăneşti de odinioară, adevărate capodopere ale reprezentării câmpului floral, decorate cu splendide figuri zoomorfe şi antropomorfe, menite a iconiza frumuseţea creaţiei lui Dumnezeu, reprodusă la dimensiuni casnice de mâinile harnice, inspirate din credinţa luminoasă şi pacificatoare.

În Ortodoxie, decoraţiile tapiseriilor de inspirație religioasă sunt o perpetuare a pânzei (dverei) pictate deasupra uşilor împărăteşti ale Sfântului Altar“.

Au urmat şi alte alocuţiuni la temă, după care oaspeţii au vizitat capela şi sălile de expoziţie ale Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos.

La eveniment au participat şi un grup de copii de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi care, în încheiere, au încântat publicul prin interpretări ale unor piese din repertoriul clasic şi romantic-românesc la diferite instrumente muzicale.

Prezența binecunoscutei artiste la Galaţi a prilejuit și editarea catalogului „Cela Neamţu“ de către Arhiepiscopia Dunării de Jos, lucrare în care sunt prezentate principalele opere de artă textilă cu simbolistică spirituală, dar şi imagini din atelierul de lucru al doamnei Cela Neamţu.

Expoziţia poate fi vizitată în Sala de Expoziţii temporare a Muzeului până la data de 10 iulie 2015.

*

Cela Neamţu s-a născut pe data de 16 iulie 1941 în localitatea Piciorul Lupului, judeţul Iași.

Între anii 1960 - 1966 a urmat cursurile Institutului „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, secția „Artă Textilă“, iar din 1970 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

În anul 1990 devine membru corespondent a E.T.N. (European Textile Network).

Tot în 1990 este aleasă membră a I.T.N.E.T. (International Textile Network).

A participat la numeroase expoziţii şi concursuri naționale şi internaționale, obţinând importante premii şi recunoaştere internaţională.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook