Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită în Arhiepiscopia Dunării de Jos, multe dintre bisericile Eparhiei avându-i ca ocrotitori spirituali. Între acestea se numără şi două dintre locaşurile de cult ale municipiilor reprezentative, Galaţi şi Brăila.

În ajunul sărbătorii, Înaltpresfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,  înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia la biserica „Sf Ap. Petru şi Pavel“ din municipiul Brăila.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi din parohie şi nu numai, între care şi profesori şi oameni de cultură ai municipiului Brăila.

La momentul liturgic cuvenit au fost rostite rugăciuni de mulţumire, rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori, precum şi rugăciunile pentru cei aflaţi în suferinţă.

După cuvântul de învățătură, preoții slujitori au împărțit celor prezenți peste 400 de pachete cu alimente pregătite cu acest prilej de membrii Consiliului şi Comitetului parohial.

Istoric

Biserica veche a parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Brăila a fost construită între anii 1835-1836, pe locul dăruit de „cinstitul maghistrat al oraşului“, ctitori fiind Petre Buiangiu şi Petcuţa, soţia lui.

Datorită faptului că a început să se ruineze, biserica a fost demolată în anul 1869.

În anul 1872 este pusă piatra de temelie la noua biserică prin strădania Petcuţei Buiangiu, care la momentul respectiv era văduvă.

Datorită proiectului grandios şi lipsurilor materiale, contrucţia noii biserici se execută eşalonat, între anii 1872-1936, cu fonduri provenite în cea mai mare parte din donaţii particulare şi colecte publice, dar şi cu sprijinul Primăriei Brăila.

În urma cutremurului din anul 1940 au fost necesare ample lucrări de consolidare a temeliei şi a celor două turle, executate între anii 1956-1959.

În prezent, în curtea bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ se află şi sediul Protoieriei Brăila.

A doua zi, Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adunat sub Pantocratorul bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ un ales sobor de preoţi şi diaconi, precum şi numeroşi credincioşi din parohie şi din municipiu.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de pomenire pentru înaintaşii în scaunul arhieresc al Dunării de Jos, a slujitorilor trecuţi la Domnul, precum şi a ctitorilor, donatorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş.

De asemenea, a fost săvârşit parastasul pentru preotul Liviu Rotaru, doctor în teologie, vrednic slujitor al acestei parohii între anii 1996-2001.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştină la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi.

De asemenea, prin grija membrilor Consiliului și Comitetului parohial au fost distribuite pachete cu alimente familiilor cu o situaţie materială precară, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Istoric

Sfântul locaş, situat în partea de sud-vest a oraşului, a fost construit în anul 1847 prin strădania părintelui Emanuel Vulcan, precum şi a enoriaşilor Enică Marin, Ivan Ivanovici, Iani Gheorghiu, Gheorghe Chiriac, Andrei Petrescu, Sava Galmat, Neculai Cazacu şi Alexe Petrescu.

La zidirea sfântului locaş au contribuit domnitorul Mihail Sturdza şi prinţul Alecu Sturdza.

Biserica, aflată în apropierea Dunării, a fost inundată de mai multe ori: în 1861, 1872 şi 1897.

Intemperiile, cutremurele şi inundaţiile repetate, precum şi infiltrarea apei în pereţii groşi, au necesitat efectuarea mai multor restaurări, dintre care cea mai importantă a fost începută în anul 2008, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Până în prezent s-au efectuat lucrări de subzidire, consolidare şi suprastructură, urmând ca să se continue cu tencuirea exterioară a zidurilor.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook