Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 11 iunie, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea unuia dintre cei mai noi şi minunaţi sfinţi ai Ortodoxiei, Sfântul Luca, arhiepiscopul Simferopolului, capela Sipitalului de copii „Sfântul Ioan“ din Galaţi şi binecunoscuta parohie gălăţeană „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi-au sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor.

Pentru a marca această zi, la Capela Spitalului de copii „Sfântul Ioan“, al cărui protector este Sfântul Doctor Luca, a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar la momentul liturgic cuvenit o parte dintre copii internaţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În continuare, Chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa cadrelor medicale şi a copiilor internaţi aici a săvârşit o slujbă de mulţumire şi o rugăciune pentru sănătate.

În cuvântul său, Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că „mărturisirea Domnului în toate împrejurările vieţii este chemarea Evangheliei la Duminica Tuturor Sfinţilor. Toţi Sfinţii sunt doctorii vindecători, de la Hristos Domnul, ai suferinţelor noastre sufleteşti şi trupeşti. Mărturisirea plenară a Mântuitorului a făcut-o şi Sfântul Luca deodată ca vindecător şi medic fără de plată în condiţii grele şi om al suferinţei în închisori, unde a diminuat suferinţa altora“.

La final, Părintele Arhiepiscop i-a încurajat pe cei aflaţi în suferinţă şi le-a oferit iconiţe şi alte daruri.

În prezent, în capelă se execută lucrări de pictură interioară în tehnica „fresco“.

Totodată, aceeaşi mărturisire a iubirii faţă de cei aflaţi în suferinţă s-a petrecut la parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi, care de asemenea şi-a sărbătorit astăzi cel de-al II-lea hram, pe „Sfântul Luca“- doctorul.

În acest sens, preoţii slujitori, membrii organismelor parohiale şi numeroşi voluntari au derulat ample programe liturgice, pastoral-misionare, educaţionale şi social-filantropice, în perioada 14 mai – 11 iunie a.c.

În acest sens, în contextul anului omagial dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sfintelor icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi comemorării Patriarhului Justinian şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, duminică 14 mai a.c., s- a desfășurat programul educațional-misionar „Zâmbete pentru suflet“, propus și organizat cu tineri de la: Colegiile Naționale „Mihail Kogălniceanu“, „Vasile Alecsandri“ şi „Al. I. Cuza“. Programul a avut ca obiectiv major oferirea unei zile de bucurii sufleteşti (prezenţa la Sfânta Litrughie, împărtăşire, prânz festiv, program cultural-duhovnicesc, cină festivă şi daruri) unor copii din familii numeroase şi sărace, din oraş şi din zone defavorizate ale eparhiei – Insula Mare a Brăilei şi Târgu Bujor. La acestă acţiune au paticipat ca voluntari 20 de liceeni şi 7 profesori.
Sâmbătă, 27 mai a.c., a fost organizat un pelerinaj cu 15 sudenţi ai Departamentului Teologic din Galaţi şi 15 elevi seminarişti din clasa a XII-a Patrimoniu, tineri şi cadre didactice din parohie la mănăstiri (Saon, Celic şi Cocoşu) şi situri arheologice (Niculiţel şi Dinogeţia) din judeţul Tulcea.
Vineri, 9 iunie a.c., s-a organizat cea de-a III-a ediţie a concursului „Patinajul pe role – un mod plăcut şi util de petrecere a timpului“, în parteneriat cu Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi, cu acordarea de premii din partea parohiei gălăţene.

În data de 10 iunie a.c., cu sprijinul mai multor studenţi voluntari din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi ai Facultăţii de Jurnalim şi Comunicare a Universităţii „Danubius“, 25 de familii vârstnice, cu grave probleme sociale au beneficiat de analize medicale, medicamente şi alte daruri, aşa cum este o tradiţie a voluntariatului, cu totul deosebită la parohia unde osteneşte cu multă hărnicie, între alţii părintele Lucian Petroaia.

De asemenea, la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale din cadrul parohiei a fost vernisată o expoziţie de icoane şi carte veche, din patrimoniul parohiei „Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi.
În ajunul sărbătorii, biserica închinată Sfântului Ierarh Luca a fost neîncăpătoare pentru numeroşii credincioși gălăţeni care au participat la slujba Vecerniei cu Litie şi la Acatistul Sfântului Ierah Luca Medicul.

În ziua hramului, un ales sobor de preoţi şi diaconi au oficiat slujba Sfintei Liturghii, la care au participat numeroşi tineri, care, la momentul cuvenit, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

La slujbă au participat şi 15 copii, însoțiți de preotul lor, din parohia Titcov – Insula Mare a Brăilei, cu care parohia gălăţeană este înfrăţită încă din anul 2007. Pelerinajul acestor copii în Galaţi a cuprins mai multe obiective, între care vizite la Catedrala arhiepiscopală şi la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Prin grija membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, micii oaspeţi au primit numeroase şi consistente daruri.

În aceeaşi zi de prăznuire, a avut loc ceremonia de premiere a celor 30 de participanți la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, în anul şcolar 2016-2017, cărora le-au fost oferite diplome şi daruri.

Întregul program al hramului dedicat Sfântului Luca, la Galaţi, s-a dorit un îndemn duhovnicesc pentru credincioşi de a descoperi ajutorul sfinţilor, mai ales şansa tămăduirii sufleteşti şi trupeşti, într-un timp al însingurării omului, tot mai încercat de boală şi suferinţe.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook