Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 20 iunie a.c., s-a desfășurat în cadrul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului“ - Cudalbi, din Arhiepiscopia Dunării de Jos, conferința preoţească semestrială cu preoţii din Protopopiatul Covurlui.

Aşa cum este rânduiala în Biserica noastră, întâlnirea a debutat în rugăciune şi pace prin săvârşirea Sfintei Liturghii de soborul preoților din cadrul protopopiatului Covurlui, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în paraclisul mănăstirii.

La slujbă au participat şi numeroși credincioși, doamnele preotese şi copiii acestora.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către cântăreţii bisericeşti de la parohiile din zona Covurluiului şi maicile de la această mănăstire, sub coordonarea maicii stareţe, stavrofora Mariani Popa.

La momentele cuvenite, toţi preoţii participanţi şi mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Litrughie a urmat o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii din această parte a eparhiei şi o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale.

La predică, Înaltpreasfinția Sa a deschis tema lucrarilor conferinței pornind de la pictura realizată cu multă măestrie în paraclisul şi în biserica mare din cadrul acestei mănăstiri, arătând că „materia trebuie convertită la icoană“, iar „familiile preoţeşti trebuie să fie în lume icoane de vieţuire şi exemple demne de urmat pentru ceilalţi credincioşi“.

Ierarhul a mai  precizat că „este o binecuvântare astăzi, întrucât am putut sluji în această mănăstire frumoasă, care în perioada comunismului a fost transformată în IAS, iar acum este o oază de rugăciune, de linişte şi de frumos, toate acestea realizate în comuniune şi dragoste jertfelnică“.

Lucrările propriu-zise ale conferinţei, aşezate sub genericul „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“, au continuat în acelaşi spaţiu sacru, preoţilor alăturându-li-se doamnele preotese şi copiii acestora.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate o serie de aspecte privind erminia icoanei şi a picturii bisericeşti, plecând de la iconografia şi pictura cele două lacăşuri de cult de la această mănăstire.

La final, a fost vernisată o expoziţie de icoane vechi şi noi, din patrimoniul parohiilor din cadrul protoieriei Covurlui, în trepeza mănăstirii „Eugenia Pană”.

***

Aşezământul monahal este ctitoria iniţială a Eugeniei Pană Gologanu, fiica unor moşieri din zonă, care în 22 noiembrie 1925 a donat Episcopiei Dunării de Jos o parte din moşia familiei (23,3 ha de pământ), împreună cu biserica, clopotniţa, conacul din apropiere şi alte clădiri, în vederea înfiinţării unui schit de maici, devenit ulterior Mănăstirea Gologanu, în care să fie pomeniţi şi înmormântaţi ea şi membrii familiei ei.

Biserica a fost ridicată între 1925 şi 1933 de meşterul Maidaluc şi a fost sfinţită de către episcopul Cosma Petrovici al Galaţilor. În 1959, comuniştii au desfiinţat-o prin celebrul decret 410. Biserica a fost închisă, maicile au fost alungate, chiliile au fost demolate, aşezământul fiind transformat în IAS. În 1990, din iniţiativa Arhiepiscopului Antim Nica, mănăstirea a fost reînfiinţată, cinci din cele 60 de vieţuitoare de odinioară întorcându-se în obşte, sub ascultarea maicii Magdalena Bichir. Din 14 septembrie 1993 şi în prezent, mănăstirea este condusă de maica stareţă Mariani Popa. Din 1998, aşezământul a luat numele de Mănăstirea Cudalbi, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook