Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită în Arhiepiscopia Dunării de Jos, multe dintre bisericile Eparhiei avându-i ca ocrotitori spirituali. Între acestea se numără şi două dintre locaşurile de cult ale municipiilor reprezentative, Galaţi şi Brăila.

În ajunul sărbătorii, Înaltpresfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,  s-a aflat în mijlocul preoţilor şi credincioşilor de la măreaţa biserică închinată  „Sf Ap. Petru şi Pavel“ din municipiul Brăila.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi din parohie şi nu numai, între care şi profesori şi oameni de cultură ai municipiului Brăila.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a accentuat rolul interpretării duhovniceşti a slujirii în biserică şi importanţa pocăinţei pentru înnoirea sufletească şi pentru o vieţuire creştinească în familie şi în societate.

La momentul liturgic cuvenit au fost rostite rugăciuni de mulţumire, rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori, precum şi rugăciunile pentru cei aflaţi în suferinţă.

După cuvântul de învăţătură, preoţii slujitori au împărţit celor prezenţi peste 400 de pachete cu alimente pregătite cu acest prilej de membrii Consiliului şi Comitetului parohial.

A doua zi, Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adunat sub Pantocratorul bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ din municipiul Galaţi, una dintre cele mai vechi din municipiul Galaţi şi cea mai apropiată de apele Dunării, un ales sobor de preoţi şi diaconi, precum şi numeroşi credincioşi din parohie şi din municipiu.

La momentele liturgice rânduite, diaconul Dumitru Petrea a primit darul preoţiei fiind hirotonit pe seama bisericii „Naşterea Maicii Domnului”din localitatea Vameş, judeţul Galaţi, iar tânărul teolog Ciprian Rotaru a fost hirotonit întru diacon. 

La final, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de pomenire pentru slujitorii trecuţi la Domnul, ctitorii, donatorii şi binefăcătorii sfântului locaş, precum şi pentru preoţii luptători şi rezistenţi din timpul prigonirii bisericii, între care părintele Jan Popovici, cel care a reuşit să facă din biserică, în ciuda intervenţiilor, o şcoală pentru tineri, după ce Seminarul „Sf. Ap. Andrei“ a fost desfiinţat.

De asemenea, a fost săvârşit parastasul pentru preotul Liviu Rotaru, doctor în teologie, vrednic slujitor al acestei parohii între anii 1996-2001.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştină la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi.

De asemenea, prin grija membrilor Consiliului şi Comitetului parohial au fost distribuite pachete cu alimente familiilor cu o situaţie materială precară, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Biserica se află într-un proces de refacere, prin rezidiri şi restaurări, aşteptând veşmântul pictural.

În continuarea manifestărilor închinate în acest an celor ce au suferit în temniţele regimului comunist, în capela provizorie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ a  Penitenciarului de maximă siguranţă din Galaţi, Chiriarhul Dunării de Jos a oficiat o slujbă de pomenire pentru slujitorii bisericii, monahi, monahii şi preoţi, dar şi fruntaşi ai neamului care au fost închişi şi unii dintre ei au decedat în  acest penitenciar.

Totodată, s-a rostit rugăciunea pentru începerea construirii unei capele în locul special ales de conducerea acestui penitenciar.

La eveniment, a participat şi un grup de membre ale SNFOR, filiala Galaţi, care au adus pachete cu alimente pentru deţinuţi.

La final, ierarhul a împărţit iconiţe celor prezenţi şi le-a oferit daruri tradiţionale.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook