Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 11 iunie, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea unuia dintre cei mai noi şi minunaţi sfinţi ai Ortodoxiei, Sfântul Luca, arhiepiscopul Simferopolului, binecunoscuta parohie gălăţeană „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi capela Spitalului de copii „Sfântul Ioan“ din Galaţi şi-au sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor.

În acest sens, în perioada premergătoare hramului, preoţii slujitori de la parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“, membrii organismelor parohiale şi numeroşi voluntari au derulat ample programe liturgice, pastoral-misionare, educaţionale şi social-filantropice.

Astfel, sâmbătă 2 iunie a.c., s-a desfăşurat la Penitenciarul de Minori de la Tichileşti programul educaţional-misionar de dialog cu deţinuţii. Tema susţinută de cadre didactice din această parohia a fost intitulată „Cum să îmi îndrept viaţa?“. Cu acest prilej, persoanele private temporar de libertate au primit din partea parohiei, pachete cu dulciuri şi 200 de volume pentru biblioteca penitenciarului.

Programul a continuat la acest penitenciar în data de 9 iunie a.c., când mai mulţi voluntari de la Colegiile Naţionale „Mihail Kogălniceanu“, „Vasile Alecsandri“, ”Dumitru Moţoc” şi „Al. I. Cuza“ din Galaţi au participat la dialoguri pe teme specifice vârstei şi contextului cu persoanele private temporar de libertate din acest penitenciar. Şi de această dată, tinerii aflaţi în detenţie au primit din partea voluntarilor pachete cu obiecte de igienă şi dulciuri.

Întrucât foarte mulţi copii din parohie sunt pasionaţi de şah şi parohia are de câţiva ani o frumoasă colaborare cu Clubul de Şah Genius“ din Galaţi şi în acest an a organizat Concursul de şah „Atleţi ai minţii, atleţi ai credinţei“, la care au participat 50 de copii dornici să socializeze şi să-şi exerseze abilităţile şi agerimea minţii.

În continuarea programelor desfăşurate cu prilejul hramului, duminică 11 iunie a.c., s-a realizat o deplasare pastoral-misionară în Insula Mare a Brăilei, la parohia Titcov, cu care parohia gălăţeană este înfrăţită încă din anul 2007. După Sfânta Liturghie, copiii şi credincioşii prezenţi la biserică au primit obiecte vestimentare, medicamente, jucării şi dulciuri.

Tot la parohia Titcov, cu sprijinul a mai multor voluntari de la „Urban Volunteer Search And Rescue“ Galaţi, Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, precum şi de la Colegiile Naţionale „Mihail Kogălniceanu“, „Vasile Alecsandri“ şi „Al. I. Cuza“ din Galaţi, credincioşii maturi prezenţi la biserică au beneficiat de consultaţii medicale gratuite, ce au constat în măsurarea glicemiei şi a tensiunii arteriale.

În ajunul sărbătorii, biserica închinată Sfântului Ierarh Luca a fost neîncăpătoare pentru numeroşii credincioşi gălăţeni care au participat la slujba Vecerniei cu Litie şi la Acatistul Sfântului Ierarh Luca Medicul.

În ziua hramului, un sobor de preoţi a oficiat slujba Sfintei Liturghii în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la care au participat numeroşi tineri din municipiul Galaţi şi nu numai.

Un prilej de bucurie l-a constituit aducerea de către Părintele Arhiepiscop a unui fragment din Moaştele Sfântului Doctor Luca, aflate în patrimoniul sacrul al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La slujbă au participat şi 12 copii, însoţiţi de preotul lor, din parohia Titcov – Insula Mare a Brăilei, care la finalul slujbei, prin grija membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, au primit numeroase şi consistente daruri.

Mulţi dintre copiii participanţi şi premiaţi la aceste concursuri desfăşurate de parohie, la momentul cuvenit, au fost împărtăşit cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, arătând că „acesta a fost un medic foarte bun, un voluntar neîntrecut şi un slujitor al altarului, blând şi milostiv“.

În aceeaşi zi de prăznuire, a avut loc ceremonia de premiere a celor 50 de participanţi la Concursul de şah desfăşurat de în săptămâna premergătoare hramului, 3 olimpici de la Colegiile Naţionale din Galaţi şi 25 de voluntari implicaţi activi în multe proiecte de sprijinire a semenilor noştri.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o tradiţională agapă creştină şi cu oferirea de pachete cu medicamente la 125 de bătrâni şi credincioşi prezenţi la hram.

Pentru a marca această zi şi a mărturisi iubirea faţă de cei aflaţi în suferinţă, la Capela Spitalului de copii „Sfântul Ioan“ al cărui protector este Sfântul Doctor Luca, de dimineaţă a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar la momentul liturgic cuvenit o parte dintre copii internaţi în această unitate spitalicească au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.


În continuare, Chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa cadrelor medicale a vizitat copiii  internaţi aici pentru a-i binecuvânta cu Sfintele Moaşte ale Sf. Luca, a-i încuraja şi a le oferi iconiţe şi alte daruri.

Întrucât Spitalului de copii „Sfântul Ioan“ din Galaţi este şi Clinică Universitară, iar mulţi dintre studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi sunt în perioada examenelor,  Părintele Arhiepiscop i-a vizitat pe aceştia pentru a se închina şi săruta Moaştele Sfântului Luca, doctor milostiv şi vindecător de boli.

Întregul program al hramului dedicat Sfântului Luca, la Galaţi, s-a dorit un îndemn duhovnicesc pentru credincioşi de a descoperi ajutorul sfinţilor, mai ales şansa tămăduirii sufleteşti şi trupeşti, într-un timp al însingurării omului, tot mai încercat de boli şi de suferinţe.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook