Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi 14 iunie 2018, a avut loc în Garnizoana Galaţi, slujba de sfinţire a locului şi punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică ce va fi pusă sub ocrotirea „Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum.

După întâmpinarea oficialităţilor şi intonarea Imnului Naţional, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile profunde ale aşezării unei pietre de temelie pentru un locaş de închinare într-o Unitate militară cu tradiţie şi cu rezultate foarte importante în plan naţional şi internaţional.

Totodată, ierarhul Dunării de Jos a mai punctat şi câteva aspecte importante din viaţa şi sfârşitul mucenicesc ale Sfântului Emilian, un curajos ostaş al lui Hristos în părţile Dunării, ales cu drag de conducerea Garnizoanei de la Dunăre să ocrotească acest sfânt locaş de închinare.

În continuare, în cazarma 530 a Unităţii Militare 011552 Galaţi, a avut loc slujba de aşezare a pietrei de temelie a Bisericii Militare din cadrul Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“ din Garnizoana Galaţi.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din Administraţia eparhială şi din slujirea militară, în prezenţa cadrelor militare, a reprezentanţilor autorităţilor locale, precum şi a numeroşi credincioşi.

Slujba de aşezare a pietrei de temelie a fost urmată de ceremonialul religios şi militar de sfinţire a Drapelelor de Luptă ale Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“ şi Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă“, precum şi preluarea tradiţiilor de luptă ale Regimentului 11 de Dorobanţi „Siret“.

După momentele de sfinţire, au urmat câteva alocuţiuni şi oferirea de către comandantul Garnizoanei Galaţi a plachetelor şi diplomelor de excelenţă oficialităţilor invitate la eveniment.

La final, au fost trase trei salve de puşcă şi a avut loc deplasarea oficialităţilor, în acordurile muzicii militare către expoziţia dedicată preluării tradiţiilor de luptă ale Regimentului 11 „Siret“, expoziţie ce cuprinde drapelele de luptă din Războiul de Independenţă din 1877 şi din cele două Războaie Mondiale, arme şi echipament militar din confruntările respective.

Istoric

Evenimentele care au avut loc la sfârşitul anului 1989 au marcat intrarea României într-o nouă perioadă istorică. Armata,  asemenea tuturor celorlalte instituţii ale statului a intrat într-un profund proces de transformare şi restructurare menit să conducă la creşterea capacităţii de apărare a ţării, în noile condiţii după încheierea „Războiului Rece“.

Situat la confluenţa a trei mari cursuri de apă, Dunărea, Siretul Şi Prutul, oraşul Galaţi, a prezentat dintotdeauna interes şi importanţă de natură comercială, economică, dar mai ales militară. Acest lucru explică şi faptul că de-a lungul timpului, indiferent de forma şi natura condiţiilor politice, în oraşul de la Dunăre, au avut reşedinţa şi au fost dislocate diferite comandamente, formaţiuni militare, unităţi şi mari unităţi.

În acest context, la data de 01 martie 1995 s-a constituit Batalionul 300 Infanterie subordonat Brigăzii 301 Mecanizată  „Petru Rareş“.

Reînviind tradiţia prezenţei Bisericii în randul Armatei şi fiind cunoscută excepţionala colaborare dintre Biserică şi Armată aici la „Dunărea de Jos“, în contextul frumosului eveniment de sărbătorire a împlinirii a 30 de ani de activitate a Brigăzii 301 Mecanizate „Petru Rareş“, în ziua de 03 octombrie 1998 la iniţiativa şi prin bunăvoinţa Înaltpreafinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian al Dunării de Jos, cu sprijinul comandantului de atunci col. Ion Vulpe, în prezenţa oficialităţilor militare şi autorităţile civile invitate la aniversare, s-a sfinţit locul-încăpere cu hramul „Sfântul Dimitrie cel Nou“, spre a se săvârşi sfintele slujbe şi spre folosul sufletesc al cadrelor militare şi al militarilor în termen din unitate.

În ziua de 22 octombrie 1999, s-a sfinţit Prestolul acestei capele de către Înaltpreafinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,împreună cu un sobor important de preoţi şi diaconi din municipiu şi în prezenţa comandanţilor, ofiţerilor, subofiţerilor şi soldaţilor, iar în cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot pe seama acestei capele diaconul Paul Zaharia, în prezent preot la această capelă militară.

Prin desfiinţarea Brigăzii 301 Mecanizate „Petru Rareş“ în anul 2002, capela militară cu hramul „Sfântul Dimitrie cel Nou“ a fost preluată de Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“, ea funcţionand aici până în prezent.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook