Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

 

În fiecare an, în ziua de 29 iunie , cu ocazia Sfinților Apostoli Petru și Pavel, declarați și ocrotitorii penitenciarelor din România, întreg sistemul penitenciar românesc sărbătorește Ziua Lucrătorilor de Penitenciare.

Cu această ocazie, în data de 28 iunie 2018, Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galați a organizat o serie de activități spirituale, cultural-educative şi social-filantropice, menite să aducă bucurie şi speranţă atât în inimile angajaţilor acestei instituţii, cât şi a persoanelor private temporar de libertate.

Evenimentul a debutat în curtea interioară a penitenciarului prin intonarea Imnului Naţional de către Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi şi oficierea de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a slujbei de mulţumire, în prezenţa autorităţilor locale, a familiilor lucrătorilor din cadrul penitenciarului, precum și a conducătorilor instituțiilor publice și conducătorilor instituțiilor de ordine publică și siguranță națională din municipiul Galați.

Chiriarhul Dunării de Jos a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi a apreciat activitatea desfăşurată cu multă dăruirea şi implicare de persoanele din administraţia penitenciarului.

De asemenea, subcomisar de penitenciare Cornel Rău, Directorul Penitenciarului Galați a adresat un mesaj invitaților și a dat citire ordinului și deciziei de avansare în gradul profesional următor a ofițerilor și agenților din cadrul Penitenciarului Galați, înaintea împlinirii stagiului minim.

În cadrul evenimentului, reprezentanți ai Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare au înmânat premii lucrătorilor din cadrul penitenciarului, câștigători ai  competițiilor sportive organizate în cadrul Cupei Penitenciarului Galați la fotbal, în perioada 18 - 22 iunie  2018.

Membrii grupei operative a Penitenciarului Galați au prezentat invitațiilor o serie de exerciții demonstrative tehnico-tactice de luptă și de imobilizare a infractorilor sau de apărare la atacul prin surprindere.

În incinta sectorului administrativ din penitenciar a fost amenajat un loc de joacă pentru copii, o expoziție de fotografii din istoria penitenciarului, o expoziție de uniforme din primul război mondial și uniforme din istoria lucrătorilor de penitenciare, precum și mai multe standuri de prezentare care au încercat să surprindă câte puțin din specificul muncii desfășurate de către ofițerii și agenții de penitenciare.

În continuare, Chiriarhul Dunării de Jos a mers în capela provizorie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ a  acestei instituţii de detenţie, unde a săvârşit Acatistul Sfinţilor Apostoli şi o slujbă de pomenire pentru toţi slujitorii bisericii, monahi şi preoţi, dar şi fruntaşi ai neamului care au fost închişi şi unii dintre ei au decedat în acest penitenciar.

Cu acest prilej, Chiriarhul a adresat un cald cuvânt părintesc persoanelor private de libertate prezente la acest moment de suflet desfăşurat în capela penitenciarului, încurajându-i şi îndemnându-i să-şi păstreze credinţa şi nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu şi a sfinţilor Lui.

La final, ierarhul i-a binecuvântat pe cei prezenţi, le-a dăruit iconiţe, cărţi de rugăciuni şi obiecte igienico-sanitare. 

Penitenciarul Galaţi este profilat pe deţinerea în custodie a persoanelor private de libertate, bărbaţi, care execută pedepse privative de libertate în regimurile închis, maximă siguranţă şi a celor care prezintă risc pentru siguranţa locurilor de deţinere. Unitatea are în custodie şi persoane arestate preventiv.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook