Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 10 iunie a.c., absolvenţii promoţiei 2019 din cadrul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi au organizat cursul festiv la finalizarea studiilor.
Programul a debutat cu participarea tinerilor teologi la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de către un sobor de preoţi profesori, în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a arătat că trebuie să mulţumim lui Dumnezeu de fiecare dată pentru toate cele dăruite nouă şi să ne manifestăm recunoştinţa faţă de cei ce ne-au îndrumat şi au slujit la formarea noastră în familie, în biserică şi în şcoli.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba de Te-Deum, ca mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu.
În continuare, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie s-a desfăşurat Cursul festiv al absolvenţilor de teologie didactică, teologie asistenţă socială şi a masteranzilor.
La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere, atât pentru absolvenţi cât şi pentru cadrele didactice, care pe parcursul anilor de studiu au depus efortul pentru transmiterea şi dobândirea cunoştinţelor necesare formării lor profesionale şi umane.
În continuare, profesorii şi absolvenţii au rostit scurte alocuţiuni adecvate momentului solemn al absolvirii cursurilor de licenţă şi masterat.
La final au fost oferite diplome, medalii, cărţi şi flori.
Anul acesta 29 de studenţi şi 30 de masteranzi au absolvit cursurile Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.
Tot astăzi, la slujbele de la Catedrala Arhiepiscopală au participat şi 30 de studenţi absolvenţi ai Universităţii vârstei a treia din Galaţi, care au plecat într-un pelerinaj la Mănăstirea Putna.
După slujba de Te-Deum, studenţii seniori, cu vârste cuprinse între 65 şi 75 de ani, au primit binecuvântare Părintelui Arhiepiscop şi entuziasmaţi au început călătoria de 435 de km, pe jos, până la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava.
Obiectivul propus al venerabililor studenţi este de a ajunge şi a participa la slujba Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Putna, la sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, din data de 2 iulie 2019.
Inspiraţi de pelerinajul care are loc an de an la mormântul Sfântului Apostol Iacob la Santiago de Compostella, pelerinii seniori U3A îşi doresc să creeze o experienţă pur românească, prin care să aducă în actualitatea zilelor noastre modelul de credincioşie jertfelnică a marelui voievod moldovean, apărător al ortodoxiei în vremuri tulburi şi un mare ctitor de locaşuri sfinte.
„Universitatea vârstei a treia deschisă în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi este un proiect pionier în România care aşează în centrul acţiunilor sale seniorii. Construită după un model de origine franceză şi adaptată spaţiului cultural şi academic gălăţean, U3A este înainte de orice un adevărat laborator al provocărilor“, ne-a spus prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu - Director U3A.
Această Universitate a fost deschisă oficial la 10 octombrie 2016, iar între acţiunile iniţiate în cadrul acesteia se numără şi crearea grupului „Drumeţi de vârsta a treia“, prin care studenţii organizează diverse pelerinaje în ţară şi peste hotare.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact