În seara zilei de 16 iunie 2019, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unui eveniment cultural-artistic de excepţie susţinut de Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați și Fundația „Nicolae Bretan“.
Evenimentul a marcat împlinirea a 130 de ani de la moartea marelui nostru poet Mihai Eminescu, prin prezentarea în premieră a operei „Luceafărul“ de Nicolae Bretan, în varianta cu acompaniament de orchestră.
„Luceafărul“ de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera la data de 2 februarie 1921 la Cluj, cea mai recentă reprezentare fiind în anul 1994, când Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj a înregistrat audio această operă.
Începând cu anul 2014, Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi a avut o serie de reprezentații cu această lucrare în varianta cu pian, însă acum, la comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului conducerea și colectivul teatrului a dorit să prezinte integral această lucrare publicului gălățean.
Nicolae Bretan a fost deopotrivă compozitor, bariton și regizor de operă. Muzicianul a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) și la Magyar Királyi Zeneakadémia din Budapesta (1912), după care s-a afirmat ca prim-bariton al Operei din Bratislava. În 1916 și-a luat și licența la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj și director al Operei Române din Cluj. Ideea regizorală aparține regretatului Maestru Emil Pinghiriac, punerea în scenă revenind discipolului său, tenorul Adrian Mărginean.
Pe scena amplasată în primitoarea Grădină a Palatului Episcopal, artiștii, corul şi orchestra şi-au susţinut programul artistic sub bagheta maestrului Daniel Nistor.
Eminescu a făcut ca toată poezia acestui secol să evolueze sub auspiciile geniului său, iar forma înfăptuită de el a limbii naționale să devină punctul de plecare pentru întreaga dezvoltare ulterioară a veșmântului și cugetării românești.
Ineditul spectacol s-a bucurat de un real succes, sutele de gălăţeni prezenţi la eveniment, apreciind prestaţiile de excepţie ale artiștilor gălățeni.
La final, artiştii au primit din partea publicului ropote de aplauze, impresionaţi fiind de interpretarea muzicală a celebrei poezii a lui Mihai Eminescu.
Adelina Diaconu
FacebookContact