Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită în Arhiepiscopia Dunării de Jos, multe dintre bisericile şi capelele eparhiei avându-i ca ocrotitori spirituali.
Între activităţile pastoral-misionare prilejuite de sărbătoarea acestor doi mari sfinţi apostoli, se numără şi cele organizate de preoţii capelani din penitenciarele de pe teritoriul canonic al Eparhiei Dunării de Jos.
Întrucât capela provizorie din incinta Penitenciarului de maximă siguranţă din Galaţi îi are ca ocrotitori spirituali pe „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu preotul acestui locaş de cult, a oficiat astăzi, 27 iunie a.c., slujba Acatistului Sfinţilor ocrotitori ai capelei.
În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit o icoană cu chipurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dăruită capelei de un binecredincios, a oficiat o slujbă de mulţumire şi a rostit rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori.
În cuvântul adresat celor întemniţaţi, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre sărbătoarea Sfinţilor Apostoli şi despre faptul că ei au cunoscut greul închisorii, fiindu-ne astăzi modele demne de urmat în credinţă, în răbdare şi în săvârşirea faptelor bune.
Totodată, ierarhul a adresat îndemnul ca această perioadă petrecută în privare de libertate să fie un timp al pocăinţei şi al îndreptării.
La programul desfăşurat la capela penitenciarului au participat persoane private temporar de libertate, lucrători din cadrul penitenciarului, precum şi tineri voluntari gălăţeni.
Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din acest an a constituit şi un bun prilej pentru organizarea unei expoziție de obiecte tradiționale românești confecționate de deținuții din Penitenciarul Galați în atelierele ocupaționale ale unității de detenție, întrucât suntem în Anul omagial al satului românesc.
Tema expoziției din cadrul Penitenciarului Galați este inspirată din viața satului românesc, iar în cadrul standului expozițional special amenajat la intrarea în capelă, cei prezenţi au putut vedea icoane sculptate și machete ale unor biserici şi case tradiționale din satul românesc din diferite zone geografice, păpuși îmbrăcate în straie tradiționale din poveștile populare românești, linguri de lemn pictate manual şi farfurii din lut pictate manual cu motive tradiționale românești.
În zilele următoare, prin implicarea membrilor SNFOR, filiala Galaţi şi a celor din Consiliul parohial de la parohia gălăţeană „Sfinţii Apostoli”, deţinuţii vor primi pachete cu alimente neperisabile, obiecte de primă necesitate, cărţi de rugăciune şi iconiţe.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact