Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, seria conferinţelor pastoral-misionare din primul semestru al anului 2021 au continuat, astăzi, 3 iunie, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatele Făurei şi Însurăţei.

Programul a debutat cu participarea tuturor preoţilor din cele două protopopiatela slujba Sfintei Liturghii, săvârşităîn Capela „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din cadrul Aşezămâtului social-filantropic „Sfântul Pantelimon“ – Lacu Sărat, judeţul Brăila, în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către preoţiiparticipanţi la întrunire.

La final au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilorşipreoţimii de la Dunărea de Jos.

Lucrările propriu-zise ale conferinţei, aşezate sub genericul „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”“, s-au desfăşurat în Sala mare a Aşezământului de la Lacu Sărat.

Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a susţinut o meditaţi teologică despre importanţa rugăciunii în viaţa personală şi în cea comunitară, despre necesitatea sprijinirii semenilor aflaţi în dificultăţi şi despre nevoia trăirii în armonie cu toţi cei din jur.

De asemenea, ierarhul a evidenţiat modalităţile înţelepte prin care Biserica, prin slujitorii şi credincioşii ei, a ştiut să gestioneze, în toate zonele din eparhie,provocările şi greutăţile acestei perioade dificile de pandemie.

Totodată, chiriarhul a sintetizat principalele aspecte misionare rezultate în urma programelor desfăşurate în Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada de pandemie.

În continuare, patru preoţi desemnaţi din cele două protopopiate au susţinut prelegerile special pregătite în care au fost cuprinse aspecte precum: fenomenul migraţiei românilor, grija pastorală faţă de cei plecaţi în străinătate şifaţă de cei rămaşi acasă şimetode pastoral-misionare pentru familiile românilor migranţi.

Cei prezenţi au avut prilejul de a asculta mărturia emoţionantă şi cutremurătoare a unui preot din Eparhia Dunării de Jos care a trecut prin încercarea grea a bolii provocată de noul coronavirus.

În cea de a doua parte a întrunirii, prin intermediul unei platforme de comunicare online, preotul protoiereu Florin Voinea de la Parohia Ortodoxă „Sf. Paisie de la Neamţ şi Sf. Efrem cel Nou“ din Liverpool, Marea Britanie, originar din Eparhia Dunării de Jos,a fost invitat special ai conferinţei pentru a le vorbi preoţilor prezenţi despre misiunea preoţească din diaspora.

Părintele Florin Voinea a vorbit despre slujirea sa misionară pe meleaguri străine presărată la început cu multe provocări, însă devenită rodnică, frumoasă şi bine închegată datorită consecvenţei, dinamismului şidorinţei de a unicât mai mulţi români işi de a aduce bucurie celorplecaţi departe de casă.

De asemenea, preacucernicul preot misionar a arătat că se poate trăi româneşte şi dincolo de hotarele ţări, iar tradiţiile şi obiceiurile proprii culturii româneşti aduc lumină, armonie, unitate şi multă bucurie în inimile şi în viaţa comunităţilor parohiale indiferent unde sunt constituite acestea.

Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească cu referire la temele sinodale ale anului 2021.

Înaltpreasfinţia Sa, a încheiat lucrările conferinţei mulţumind atât invitatului special din Marea Britanie, cât şi preoţilor din cele două protopopiate ale eparhiei pentru întâlnirea din spaţiulnatural şi primitor al Aşezământului eparhial.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook