Astăzi, 15 iunie,în Arhiepiscopia Dunării de Jos, a continuat seria conferinţelor pastoral-misionare din primul semestru al anului 2021,cu întrunirea preoţilor din Protopopiatele Tecuci şi Nicoreşti.
Programul a debutat cu participarea tuturor preoţilor din cele două protopopiate la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi, în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de cântăreţii bisericeştidin cadrul celor două protopopiate.
După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii de la Dunărea de Jos şi a săvârşit un Parastas pentru poetul naţional Mihai Eminescu, la împlinirea a 132 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, dar şi pentru preoţii, ctitorii şi binefăcătorii din această zonă a eparhiei, adormiţi întru Domnul
Lucrările propriu-zise ale conferinţei, aşezate sub genericul „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”, s-au desfăşurat în acelaşi spaţiu sacru.
În deschiderea şedinţei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit celor prezenţi despre importanţacunoaşteriişi respectării istoriei poporului român, subliniind nevoia comemorării cu recunoştinţă a personalităţilor de seamă ale istoriei şi culturii româneşti.
Înaltpreasfinşia Sa evidenţiatşi câteva aspecte din viaţa „Luceafărului poeziei româneşti“, reliefând dragostea acestuia faţă de popor, de patrie, de limbă şi de credinţa în Dumnezeu.
De asemenea, ierarhul arătat că în toată perioada dificilă de pandemie,Biserica, prin slujitorii şicredincioşii ei, a ştiut să gestioneze eficient, în toate zonele din eparhie, provocările şigreutăţile apărute.
În continuare, prin intermediul unei platforme de comunicare online, preotul George Cimpoca de la Parohia Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nectarie“ din Coslada, Regatul Spaniei, originar din Eparhia Dunării de Jos, a fost invitat special al conferinţei pentru a le vorbi preoţilor prezenţi despre misiunea preoţească din diaspora.
În prima parte a intervenţiei sale, preotul George Cimpoca a făcut o prezentare a ţării şi a zonei în care slujeşte de aproape 15 ani, precum şi a contextului social, cultural şi misionar în care îşi desfăşoară activitatea pastorală.
A urmat un dialog constructiv cu întrebări adresate invitatului din diaspora şi răspunsuri din partea sfinţiei sale cu soluţii practice, edificatoare şi pline de realism pastoral-misionar.
De asemenea, preacucernicul preot misionar a vorbit şi despre nevoia acută de catehizare a românilor stabiliţi în străinătate, prezentând o serie de metode de catehizare şi educaţie religioasă utilizate pentru credincioşii din comunitatea parohială din Coslada,
Cei prezenţi la întrunire au avut posibilitatea de a viziona mai multe imagini de la evenimentele şi activităţile desfăşurate cu mare implicare în această comunitatea ortodoxă din străinătate.
În cea de a doua parte a întrunirii, au fost prezentate referatele pregătite special de cei patru preoţi desemnaţi din cele două protopopiate.
În cadrul luărilor de cuvânt, preoţii au subliniat faptul că îi pomenesc la slujbe pe enoriaşii care sunt plecaţi în străinătate, ţin legătura permanent cu ei, iar la ocazii aniversare comunică cu ei pentru a-i felicita şi a-i întări duhovniceşte.
Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească cu referire la temele sinodale ale anului 2021şiau fost stabilite aspectele importante privind organizarea celei de-a 26-a ediţii a pelerinajului de la Mănăstirea Buciumeni, care își sărbătorește hramul la praznicul Sfintei Treimi.
Înaltpreasfinţia Sa, a încheiat lucrările conferinţei mulţumind atât invitatului special din Regatul Spaniei, cât şipreoţilor din cele două protopopiate ale eparhiei pentru întâlnirea din spaţiulsacru al Catedralei tecucene.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact