Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 20 iunie, la sediul protopopiatului Galaţi, au avut loc lucrările conferinţei pastoral-administrative corespunzătoare lunii iunie.

Prima parte a conferinţei s-a desfăşurat în biserica „Sf. Nicolae“ din municipiu, prin reunirea la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a celor o sută de clerici din protopopiatul Galaţi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi din cercul misionar nr. 2, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de către cântăreţii bisericeşti de la parohiile din acest municipiu.

Lucrările propriu-zise ale şedinţei s-au desfăşurat în Sala de conferinţe a protoieriei şi au debutat cu prezentarea de către protoiereul de Galaţi, pr. Valentin Rădoi, a celor mai importante repere ale veţii bisericeşti din această unitate bisericească administrativă, din primul semestru al anului 2023, insistându-se pe aspectele educaţionale îndreptate către tineri şi cele social-filantropice dedicate persoanelor vâstnice.

După susţinerea referatului tematic intitulat „Parohia, familia şi persoanele vârstnice“ de către preotul rânduit, a fost lansat albumul „Cimitire şi morminte creştine în Galaţi“, alcătuit de preotul Eugen Drăgoi de la Parohia „Înălţarea Domnului“ din Galaţi.

Aşa cum precizează autorul, lucrarea prezintă aspecte legate de existenţa şi importanţa cimitirelor medievale mănăstireşti pe teritoriul actual al municipiului Galaţi, precum şi a cimitirelor parohiale cu morminte şi plăci tombale din care astăzi multe nu mai există.

Materialul bine documentat cuprinde şi o primă prezentare comună a celor patru cimitire de obşte din municipiul Galaţi, din care trei aflate în administratea organelor abilitate ale Primăriei Galaţi şi unul în subordinea Parohiei „Sf. Parascheva“ din acest municipiu.

La eveniment a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, profesori, oameni de cultură, reprezentanţi ai unor instituţii culturale şi vâstnici venerabili de la parohiile din oraşul de la Dunăre.

Chiriarhul Dunării de Jos a transmis un cuvânt de binecuvântare şi a citit un fragment emoţionat din cartea Episcopului de Oradea, Roman Ciorogariu, în care au fost redate momentele cumplite trăite în timpul atentatului din Senatul României din data de 8 decembrie 1920.

Roman Ciorogariu, episcopul rănit de exploxia bombei artizanale, arată, în cuvinte pline de realism, dramatismul situaţiei în care ministrul Justiției, Dimitrie Greceanu, şi senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic) şi Spirea Gheorghiu au decedat, iar președintele Senatului, Constantin Coandă şi episcopul ortodox Nifon Niculescu s-au numărat printre răniţi.

De asemenea, în cadrul conferinţei Înaltpreasfinţia Sa a prezentat celor prezenţi câteva apariţii editoriale edificatoare pentru cunoşterea mai bine a realităţilor istorice şi a vremurile dificile prin care trecem.

Invitat să ia cuvântul, prof. Cristian Dragoş Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea“ din Galaţi,  a făcut câteva aprecieri cu privire la noul album şi a citit un acrostih cu un mesaj plin de speranţă de pe lespedea de mormânt a unei credincioase pe nume Zamfira de la biserica „Vovidenia“ din Galaţi.

La final, ierarhul locului a adresat mulţumiri participanţilor pentru implicarea în activităţile şi programele bisericeşti din Eparhia Dunării de Jos şi i-a îndemnat pe slujitorii Sfintelor Altare să sporească rugăciunea şi să acorde timp mai mult cititului şi lucrării filantropice.

Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, art. 142, alin. 2, Conferinţele administrative se organizează lunar, pe protopopiate, de către fiecare eparhie, şi au ca tematică subiecte de interes local misionar-pastoral, liturgic-duhovnicesc şi administrativ, economic-financiar şi altele.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook