În Duminica vindecării orbului din naştere, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi. După Sfânta Liturghie în încinta Reşedinţei Arhiepiscopale a fost desfăşurată o acţiune social-filantropică pentru persoanele cu deficienţe de vedere.
În cadrul slujbei, tânărul Andrei Marius Lupaşcu a fost hirotonit întru diacon, iar cucernicul diacon Ştefan Adrian Popovici a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea Cuca, protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi.
La Sfânta Liturghie au participat şi membrii Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Galaţi, care au deja o tradiţie de colaborare cu Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul locului a rostit rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru vindecarea feluritelor boli şi neputinţe trupeşti, precum şi pentru ocrotirea şi ajutorul tuturor credincioşilor.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop Casian a vorbit despre minunea vindecării orbului din naştere de către Domnul nostru Iisus Hristos, consemnată numai în Evanghelia după Ioan, la capitolul 9, versetele de la 1 la 38.
Înaltpreasfinţia Sa i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie sprijin real pentru semenii lor aflaţi în încercări, în suferinţă şi în boli.
La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.
Evenimentul duhovnicesc din Catedrala Arhiepiscopală, concretizat în comuniune liturgică şi rugăciune, a continuat în parcul Reşedinţei arhiepiscopale cu o acţiune filantropică pentru persoanelor cu deficienţe de vedere din cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din Galaţi.
Ierarhul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul a 40 de persoane cu deficienţe de vedere şi a însoţitorilor acestora, bucurându-se împreună la o agapă tradiţională cu ouă roşii, cozonac şi alte produse culinare specifice perioadei în care ne aflăm.
La final, Părintele Arhiepiscop le-a dăruit oaspeţilor pachete cu alimente de primă necesitate şi alte daruri în valoare de 1.500 lei.
Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţie nonguvernamentală naţională, recunoscută de utilitate publică (prin H.G. 1033/03.09.2008) şi este continuatoarea organizaţiei „Societatea Orbilor din România“ întemeiată de Regina Elisabeta a României.
Asociaţia reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii ţări, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor.
Filiala Galaţi a acestei asociaţii, are peste 700 de membri, iar în România numărul lor depăşeste 40.000.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact