Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 21 iunie, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unor activităţi tradiţionale româneşti în centrul cărora a fost ia românească.

La evenimentul organizat de Ziua Internaţională a iei, a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Manifestarea  cultural-educativă și artistică, deopotrivă, a fost organizată de Muzeul eparhial în parteneriat cu Şcola de dans „Tăbuş“. Evenimentul artistic a fost susținut de Ansamblul folcloric „Doiniţa Covurluiului“, Ansambulu  şi Ansamblul „Dor de tei“, Ansamblul de Cântece și Dansuri „Flori Dunărene“ din Braniștea, Grupul Folcloric „Sălcioare Dunărene“ al Inspectoratului Școlar Județean Galați, Ansamblul Folcloric „Dor de tei“, Scoala de dans „Tăbuș“ şi alţi tineri artişti.

Evenimentul a debutat în Sala ”Sergiu Dumitrescu” cu vernisarea expoziţiei temporare „Dăinuire“ cu lucrări de pictură ale artistei plastice Diana Melnic şi prezentarea unei expoziții alcătuită din ii tradiţionale şi costume populare cusute manual, reprezentative pentru zona de Sud a Moldovei, dar şi pentru alte zone geografice ale țării.

De asemenea, în curtea muzeului a fost organizat şi un târg al meşterilor populari reprezentând meşteşugurile tradiţionale practicate în zona Dunării de Jos.

Pe durata târgului vizitatorii au putut achiziţiona produse tradiţionale şi obiecte de artă populară şi au vizionat, pe scena în aer liber din incinta Muzeului eparhial, spectacole artistice.

Foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în frumoasele costume tradiţionale româneşti, dar şi părinţi şi bunici au participat la eveniment şi au sărbătorit împreună ziua dedicată iei.

Gradina primitoare a Muzeului eparhial s-a dovedit a fi locul potrivit în care portul tradiţional românesc, cântecele şi dansurile populare româneşti au creat o atmosferă de sărbătoare autentică, în care bucuria, buna dispoziţie, entuziasmul şi admiraţia s-au putut observa pe chipurile participanţilor.

Ierarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul pe care tinerii gălăţeni, încurajaţi şi călăuziţi de părinţii şi bunicii lor, îl depun în susţinerea datinilor, tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti şi în promovarea portului tradiţional românesc.

Scopul acestui eveniment a fost de a aduce o contribuţie semnificativă la păstrarea, transmiterea şi valorificarea scenică a comorilor creaţiei populare şi a folclorului autentic şi tradiţional, specific locuitorilor zonei Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucu

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook