Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Înca din data de 13 iulie 1774, cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie Basarabov sunt păstrate cu mare evlavie în Catedrala Patriarhala din Bucureşti, fiind împodobite prin dragostea şi recunoştinţa închinătorilor cu veşminte alese. De câteva ori pe an, în preajma unor sărbători importante, veşmântul sfântului este schimbat cu unul nou, iar cel vechi este dăruit unor mănăstiri sau biserici parohiale, ca mângâiere şi întărire duhovnicească.

În acest an, când se împlinesc 250 de ani de când moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost aduse în țara noastră şi au rămas să ne ocrotească în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost organizat un pelerinaj istoric cu moaștele sfântului în Arhiepiscopia Bucureștilor şi a continuat tradiţia oferirii unui veşmânt care a acoperit Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou mai multor comunităţi parohiale din Patriarhia Română.

De primirea acestui nepreţuit dar s-au bucurat şi două parohii din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel şi la iniţiativa Părintelui Arhiepiscop Casian, în semn de aleasă preţuire şi binecuvântare, Parohia Tichileşti II şi Parohia „Sfântul Dimitre cel Nou“ din Brăila au fost beneficiarele acestui mare dar.

Darul a fost primit ieri, 21 iunie, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti de o delegaţia a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, condusă de consilierul administrativ-bisericesc, preotul Gelu Aron.

Raclele cu sfintele odoare au ajuns în Eparhia Dunării de Jos, mai întâi în judeţul Brăila, la biserica parohiei Tichileşti II, şi apoi în municipiul Brăila la Parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou“.

Clericii şi credincioşii din cele două parohii au primit cu multă evlavie şi bucurie duhovnicească sfintele veşmite, au săvârşit slujba Acatistului Sfântului Dimitrie Basarabov şi au rostit rugăciuni speciale pentru bolnavi şi pentru cei aflaţi în suferinţă.

Chiriarhul Dunării de Jos a transmis în prin telefon un cuvânt de folos duhovnicesc, îndemnându-i pe credincioşii prezenţi să păstreze totdeauna în sufletele lor aceste momente de sfinţenie, de bucurie şi de înălţare sufletească.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a mai arătat că aducerea acestor odoare sfinte în Eparhia Dunării de Jos constituie pentru binecredincioşii creştini de la Dunărea de Jos o mare binecuvântare şi o prezenţă concretă şi reală a sfântului în viaţa oamenilor şi un debut al marii sărbători din data de 13 iulie 2024, când se împlinesc două veacuri și jumătate de când moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou se află în capitala ţării noastre.

Pr. Rareş Bucu

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook