În data de 5 mai 2009, la Catedrala episcopală din municipiul Galaţi, PS Episcop Casian, înconjurat de slujitori din administraţia eparhială şi preoţi masteranzi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra clerului şi credincioşilor din Eparhia Dunării de Jos cu prilejul manifestărilor dedicate proclamării cinstirii Sfântului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului.
Preasfinţia Sa a rememorat în cuvântul său de învăţătură principalele etape parcurse, începând cu anul 2000, pentru introducerea în calendarul Bisericii, dar mai ales în evlavia şi în inimile credincioşilor a Sfântului Atanasie, slujitor mai bine de un deceniu pe meleagurile Dunării de Jos, în veacul XVII. Totodată, s-au evidenţiat atât eforturile depuse pentru organizarea unui astfel de eveniment, unic în istoria Episcopiei Dunării de Jos, dar şi bucuria şi entuziasmul cu care au luat parte clerul şi credincioşii acesteia. Momentul culminant al proclamării cinstirii Sfântului Atanasie din cadrul Sfintei Liturghii de duminică, 3 mai a.c., prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost pregătit duhovniceşte prin sfinţirea bisericilor „Sf. Nicolae” (unde a vieţuit sfântul) şi „Sf. Atanasie” din municipiul Galaţi, precum şi prin aducerea din Grecia a moaştelor Sfântului Grigorie Palama, înaintaşul Sf. Atanasie în tronul Arhiepiscopiei Tesalonicului, a subliniat PS Casian.
Ierarhul Dunării de Jos a adresat cu acest prilej deosebite mulţumiri tuturor celor implicaţi în organizarea evenimentului, remarcând prezenţa numeroasă a creştinilor la raclele cu moaştele Sf. Grigorie şi ale Sf. Atanasie, ale căror nume vor fi pomenite de slujitorii Catedralei episcopale şi de la parohiile gălăţene.
Cu acelaşi prilej, clericii şi credincioşii prezenţi au avut bucuria de a se închina la racla cu miride din moaştele Sf. Grigorie Palama lăsate în dar Eparhiei Dunării de Jos de către ÎPS Mitropolit Pantelimon de Veria, Naousa şi Kampania.
FacebookContact