Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 1 mai 2009, în jurul orei 18.30, delegaţia din Grecia, condusă de Înaltpreasfinţitul Panteleimon de Veria, Nausa şi Kampania, însoţit de IPS Mitropolit Iosif de Prykonnis, reprezentantul Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol şi de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a  sosit în Episcopia Dunării de Jos, în oraşul Galaţi. Delegaţia greacă care a adus în Eparhia Dunării de Jos moaştele Sfântului Grigorie Palama fost întâmpinată de Preasfinţitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, alături de care s-au mai aflat Preasfinţitul Calinic al Argeşului şi Muşcelului, Preasfinţitul Visarion al Tulcii, Preasfinţitul Ciprian, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu, Arhieru Vicar al Huşilor.

La aceste momente de binecuvântare şi bucurie pentru Eparhia Dunării de jos au fost prezente autorităţile locale, precum şi aproape două mii de clerici şi credincioşi. Moaştele Sfântului Grigorie de Palama au fost primite pe strada Domnească şi au fost purtate în procesiune până în Catedrala episcopală, unde a avut loc o slujbă de mulţumire, la finalul căreia Preasfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos, împreună cu ceilalţi ierarhi oaspeţi, au adus racla cu sfintele moaşte pe podiumul din faţa Catedralei, unde ierarhul Dunări de Jos  a ţinut  un cuvânt de întâmpinare prin care şi-a exprimat bucuria sosirii moaştelor Sfântului Grigorie Palama şi a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Înaltpreasfinţitului Mitropolit Pantelimon de Veria, Nausa şi Kampania, pentru acest dar deosebit, cu prilejul proclamării solemne a cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Atanasie Patelarie, Arhiepiscopul Tesalonicului, care a vieţuit la mănăstirea Sf. Nicolae din Galaţi între anii 1643-1654, în vremea voievodului Vasile Lupu. La rândul său, IPS Pantelimon de Veria a subliniat importanţa şi modelul vieţuirii Sfântului Ierarh isihast Grigorie Palama, mulţumind chiriarhului locului pentru invitaţia adresată si exprimându-şi speranţa că şi prin aceasta se va întări legătura credincioşilor cu sfinţii lui Dumnezeu.

După aceste momente de rugăciune şi cuvintele de învăţătură ale ierarhilor, moaştele Sfântului Grigorie Palama au fost aşezate pe baldachinul din faţa Catedralei, unde vor rămâne spre a fi venerate de către pelerini până în ziua de 4 mai 2009.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook