Duminică, 30 mai 2010, credincioșii din parohia Comănești, situată în nord-estul județului Galați (protopopiatul Tg. Bujor), au avut bucuria de a participa la slujba de resfințire a bisericii din localitate, care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Rânduiala sfințirii a fost săvârșită de către ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos fiind înconjurat de slujitori din administrația eparhială, de pc. protoiereu de Tg. Bujor, pr. Toader Pohrib și preoții parohiilor învecinate, precum și de numeroși credincioși, care au trăit cu acest prilej momente de înălțare spirituală și profunde emoții duhovnicești.
Între anii 2007-2009 la biserica parohială din satul Comăneşti s-au desfășurat lucrările de consolidare, iar din data de 1 iulie 2008 au început lucrările de pictare interioară ale acestui sfânt lăcaș, realizate în tehnica fresco, pe o suprafaţă de 120 m.p., de pictorii Constantin şi Petronia Dumitriu-Gherghe, acestea încheindu-se în data de 1 septembrie 2009. Pe lângă jertfa oferită la realizarea aceste lucrări de către enoriașii parohiei și alți drept-măritori creștini, o contribuție deosebită a avut-o Consiliul Judeţean Galaţi care a oferit un sprijin financiar în valoare de 15.000 lei.
Comunitatea locală a credincioşilor, prin îndemnul pc. preot paroh Alin Tuluş şi a membrilor Consiliului şi a Comitetului parohial, au reuşit să mai realizeze în această perioadă și reparaţia clopotniţei parohiale, vopsirea exterioară a bisericii, repararea şi vopsirea acoperişului bisericii şi înlocuirea gardului împrejmuitor din lemn cu unul din şipcă metalică cu soclu de ciment.
În după-amiaza aceleiași zile, chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Arhiepiscop Casian a săvârșit rânduiala punerii pietrei de temelie a unei noi biserici în Parohia Rugineni, componentă a comunei Cavadineşti, județul Galați.
Biserica parohială din localitatea Rugineni este aşezată în afara localităţii, în partea de nord, la aproape 2 km de drumul naţional ce trece prin localitate. Sfântul lăcaș dăinuie de mai bine de 300 de ani, neputându-se stabili cu exactitate vechimea sa. Este costruit din bârne de lemn şi paiantă, iar în anul 1998, prin râvna enoriaşilor a fost executată cimentuirea atât la interior, cât şi la exterior. În anul următor, acoperişul spart pe alocuri şi prin care se infiltra apa ploilor, a fost înlocuit cu tablă nouă, toate acestea realizându-se prin grija permanentă a preotul locului, pc. pr. Nicolae Pleşcan şi a enoriaşilor încredinţaţi spre păstorire.
Populaţia s-a împuţinat ca număr iar cei rămaşi sunt îngreuiaţi de povara anilor, fapt pentru care drumul până la biserica parohială, mai ales atunci când timpul nu este favorabil, a ajuns să fie o adevărată piatră de încercare, chiar şi pentru cei mai curajoşi dintre ei. Pentru a veni în ajutorul acestora, în prezent s-au depus eforturi pentru construcţia unei noi biserici, pe vatra satului, a cărei temelie a fost sfințită în yiua de duminică, 30 mai 2010, prin rugăciunile și binecuvântarea ierarhului locului, a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, înconjurat de întreaga suflare a satului și de preoții din zonă.
FacebookContact